Alternatieve therapieën kunnen soms doeltreffend zijn in de strijd tegen migraine

Alternatieve therapieën kunnen soms doeltreffend zijn in de strijd tegen migraine

Vergeet niet om voldoende beweging te nemen

Patiënten die lijden aan migraine weten ongetwijfeld dat deze hardnekkige hoofdpijn het leven tot een hel kan maken. Medicijnen kunnen verlichting brengen, maar vaak volstaan kleine aanpassingen aan de levensstijl om het leven van een migrainepatiënt draaglijker te maken.

Op de eerste plaats kan een regelmatige slaap verlichting brengen. Het opstellen van een slaapschema dat strikt wordt nagevolgd, is daarbij noodzakelijk. Ga elke dag op hetzelfde uur slapen en sta ook steeds op hetzelfde uur op. Neen, daarbij maakt u beter geen uitzondering voor weekends en vakantiedagen. Wie aan migraine lijdt, kan zich beter koest houden en de woeste uitgangswereld links laten liggen.

Opgelet, niet alleen te weinig slaap kan migraine-aanvallen uitlokken, hetzelfde geldt voor te veel slaap. Ook onderbrekingen in de slaap kunnen de aanvallen van migraine doen toenemen. Wat de reden is waarom dit gebeurt, daar hebben we voorlopig het gissen naar. De medische wetenschap schiet goed op met het onderzoek naar de werking (of de niet-werking) van het hoofd, maar er moet toch nog heel wat weg afgeleged worden.

In sommige gevallen helpen aanvullende therapieën in de strijd tegen migraine, in samenwerking met het gebruik van medicijnen op voorschrift. Bij sommige mensen (maar bijlange na niet bij iedereen) heeft acupunctuur succes, bij anderen massage, cognitieve gedragstherapie enzovoort.

De beste methode is misschien nog zo gezond mogelijk leven, eventueel in combinatie met medicatie en therapie. Dat betekent regelmatige lichaamsbeweging, liefst van het ‘harde’ soort (boksen, voetbal, rugby…) want dit soort sporten kan precies de oorzaak van migraine zijn, gezonde en regelmatige voeding, een dito slaap enzovoort. Een zo regelmatig mogelijke levensstijl kan de pijn van migrainepatiënten helpen verlichten.