Hoe kan ik blijven slapen met een snurkende man langs mij?

Hoe kan ik blijven slapen met een snurkende man langs mij?

Continuous positive airway pressure (CPAP) is een doeltreffende manier om slaapapneu te bestrijden

Nogal wat mensen, op de eerste plaats mannen, kampen zonder het zelf te weten met slaapapneu. Dat wil eigenlijk zeggen dat ze meermaals per uur tien seconden of zelfs langer stoppen met ademhalen. Daardoor daalt het zuurstofghalte in het bloed, met als gevolg dat hij (of zij) plots wakker schiet, om vervolgens terug in slaap te vallen. Het vreemde van de zaak is dat hijzelf meestal weinig merkt van deze aandoening. Het proces van plots wakker worden uit een vaste slaap en weer terug is zeer stressvol, laat dat duidelijk zijn.

Maar het lot van de (meestal vrouwelijke) partner van iemand met slaapapneu wordt vaak over het hoofd gezien. Hoe kan ik blijven slapen met een snurkende man langs mij?, is een vraag die heel wat vrouwen zich stellen. Het is namelijk geen prettige zaak om voortdurend wakker te worden vanwege het geluid dat de bedgenoot maakt. Oorstopjes kunnen misschien helpen, maar zijn uiteindelijk toch een wonderoplossing. Sommige snurkers maken bovendien zo veel kabaal dat die stopjes niet meer helpen.

Continuous positive airway pressure (CPAP) is een doeltreffende manier om slaapapneu te bestrijden,  het houdt onder andere in dat de patiënt een masker zal dragen of een speciaal mondstuk tijdens zijn slaap zal dragen. Wanneer de slaper zo’n masker verdraagt (of beter gezegd: slaagt van er mee in slaap te raken) zal het effect van deze behandeling zeer positief zijn. In geval de slaper toch nog geluiden blijft maken, kan de slaap worden bevorderd met rustgevende muziek op de achtergrond.

Syndicatie