Hoe word slaap apneu behandeld?

Hoe word slaap apneu behandeld?

Bedoeling van de behandeling is steeds het herstel van het normale slaappatroon

Veel meer mensen dan algemeen wordt aangenomen hebben last van slaapapneu, meestal in de vorm van obstructieve (obstructief) slaap apneu. Hoe word slaap apneu behandeld?, is dan ook een veelgehoorde vraag. Er zijn verschillende manieren mogelijk om obstructieve (obstructief) slaap apneu te behandelen. Bedoeling van de behandeling is steeds het herstel van het normale slaappatroon.

In eenvoudige gevallen van obstructieve (obstructief) slaap apneu zal een wijziging in het gedrag volstaan om het probleem op te lossen, in ernstige gevallen is een chirurgische ingreep noodzakelijk. Bij de behandeling is het eveneens de bedoeling om de symptomen van obstructieve (obstructief) slaap apneu weg te nemen, waarbij we bijvoorbeeld denken aan een voortdurende vermoeidheid en aan snorken. Zo'n behandeling voor obstructieve (obstructief) slaap apneu kan ook bloeddruk verlagend werken en de risico's voor beroerte, diabetes en hart- en vaatziekten doen afnemen.

In milde gevallen van obstructieve (obstructief) slaap apneu volstaat een conservatieve behandeling, zoals het volgen van dieet in geval van overgewicht. Zelsf een gewichtsverlies van maar 10% kan de symptomen van slaap apneu doen afzwakken. In geval van obstructieve (obstructief) slaap apneu kan het gebruik van alcohol en slaappillen meer kwaad dan goed doen, zodat het gebruik van deze middelen valt af te raden. De kansen op het dichtvallen van de ademhalingswegen tijdens de slaap zullen zo afnemen.

Bij sommige mensen met een milde vorm van obstructieve (obstructief) slaap apneu zal een pauze in de ademhaling alleen optreden wanneer ze op hun rug slapen. In deze gevallen kan door het gebruik van slaapkussens en andere hulpmiddelen het slapen op de zijde aangemoedigd worden. Wie problemen heeft met de sinusitis, loopt een grotere kans op obstructieve (obstructief) slaap apneu. Een neusspray kan in dat verband behulpzaam zijn door het verbeteren van de doorstroming van lucht voor een meer comfortabele ademhaling.

Continuous positive airway pressure (CPAP) is de Engelse benaming voor de meest voor de hand liggende behandeling van ernstige vormen van obstructieve (obstructief) slaap apneu. Bij CAP krijgen de patiënten een masker over hun mond en/of neus. De luchtdruk wordt zo aangepast dat ze voldoende is om de weefsels van de opperste luchtwegen tijdens het slapen te doen dichtklappen.

Voor de mildere vormen van obstructieve (obstructief) slaap apneu zijn er nog een aantal hulpmiddelen beschikbaar die beletten dat de tong de keel gaat blokkeren. Deze hulpmiddelen helpen de luchtwegen tijdens de slaap openhouden. Een slaapspecialist kan helpen uitmaken welke therapie het meest geschikt is voor individuele patiënten. In zware gevallen van obstructieve (obstructief) slaap apneu kan opereren een oplossing bieden. Er zijn verschillende ingrepen mogelijk, waaronder bijvoorbeeld somnoplastie of ook een correctie van de luchtwegen in de neus.

Syndicatie