Kwaliteit van de slaap is belangrijker dan het aantal uren dat wordt geslaapt

Kwaliteit van de slaap is belangrijker dan het aantal uren dat wordt geslaapt

Slecht slapen is een relatief begrip

Sommige mensen worden door anderen benijd omdat ze zo weinig slaap nodig hebben. Zo zijn er jonge moeders die vanwege het huilen van de baby per nacht maar een paar uur slapen en daar op het eerste gezicht weing hinder van ondervinden. Anderzijds zijn er andere mensen die bijna acht uur slapen, maar dan een slaap van slechte kwaliteit achter de rug hebben.

De kwaliteit van de slaap is inderdaad belangrijker dan het aantal uren dat wordt geslaapt, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Slecht slapen is met andere woorden een relatief begrip. Een slaap van slechte kwaliteit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder ook bijvoorbeeld slaapproblemen die veroorzaakt kunnen zijn door slaapapneu. Het effect zal hierdoor hetzelfde zijn als bij iemand die te weinig slaapt.

Om de kwaliteit van de slaap te bevorderen, zijn er verschillende mogelijkheden. Wie goed wil slapen, neemt best de gekende voorzorgsmaatregelen in acht: geen koffie en geen alcohol enkele uren voor het slapen gaan, meer lichaamsbeweging enzovoort. Maar ook op de details moet worden gelet, die lichaamsbeweging mag niet te kort voor het slapengaan gebeuren. Uiteraard mag er ook niet te laat en te zwaar getafeld worden enzovoort. Wie al die voorzorgsmaatregelen in acht neemt en toch nog slecht slaapt, kan zich beter tot een dokter werden voor een onderzoek van de kwaliteit van zijn of haar slaap.

Syndicatie