Slaapproblemen: wat doe ik als mijn man/vrouw snurkt?

Slaapproblemen: wat doe ik als mijn man/vrouw snurkt?

Snurken kan een zware tol van een relatie eisen

Liefde kan blind zijn en zelfs doof. Snurken kan echter een zware tol eisen van een relatie. Slapen in verschillende bedkamers is mogelijk een oplossing, maar uiteraard niet relatiebevorderend. Meestal zijn het de mannen die snurken, maar ook sommige vrouwen kunnen tijdens hun slaap aardig wat geluid produceren. De vraag is hoe om te gaan met iemand die snurkproblemen heeft.

Er zijn verschillende toestellen op de markt die iemand die snurkt, waarschuwt dat hij ongewenste geluiden produceert. Zo kan een ketting met elektroden worden aangedaan die de de snurkende slaper een onschadelijke elektrische shock geeft. Die zal dan (even) wakker worden en kan vervolgens weer inslapen. Daarmee is natuurlijk het probleem niet opgelost. Bij het opnieuw inslapen zal de slaper waarschijnlijk opnieuw beginnen te snorken.

Het systeem van de elektrische shocks kan op termijn zelfs schadelijk zijn, want de snurker kan in het ergste geval last krijgen van hart- en vaatziekten wegens slaapgebrek. Bovendien kan het snurken veroorzaakt zijn door slaapapneu of door een andere aandoening. Het is daarom aangewezen om een gespecialiseerde dokter (eventueel een longspecialist) te raadplegen in verband met de slaapproblemen. In afwachting kan de partner oorstopjes dragen.

Syndicatie