Wie loopt het meeste kans op slaap apneu?

Wie loopt het meeste kans op slaap apneu?

Vooral mensen met overgewicht hebben last van slaap apneu

Hoe wijd verspreid is slaap apneu? Heel wijd verspreid wanneer we de statistieken mogen geloven. Volgens het Amerikaanse National Heart, Lung and Blood Institute zouden alleen al in de Verenigde Staten meer dan 12 miljoen mensen aan slaap apneu lijden. Vooral obstructieve (obstructief) slaap apneu, de meest algemene vorm van slaap apneu komt dikwijls voor.

Van die 12 miljoen Amerikanen zou meer dan de helft last hebben van overgewicht. Het zal dus duidelijk zijn dat vooral dikke mensen last hebben van slaap apneu, op de eerste plaats van obstructieve (obstructief) slaap apneu. De statistiek van het National Heart, Lung and Blood institute geven aan dat 1 man van middelbare leeftijd op 25 last heeft van slaapapneu, tegenover slechts 1 vrouw op 50. Opnieuw blijkt obstructieve (obstructief) slaap apneu de meest verspreide vorm te zijn bij mensen van middelbare leeftijd.

We nemen aan dat de cijfers voor Europa ongeveer in dezelfde orde van grootte zullen liggen. Vreemd genoeg blijken in de Verenigde Staten meer afro-Amerikanen en meer Hispanics last te hebben van obstructieve (obstructief) slaap apneu dan blanke Amerikanen. Wie familie heeft die lijdt aan obstructieve (obstructief) slaap apneu, loopt zelf ook een grotere kans om de aandoening te krijgen. De kans om obstructieve (obstructief) slaap apneu te krijgen, neemt met de leeftijd toe. Vrouwen krijgen obstructieve (obstructief) slaap apneu bij voorkeur na de menopauze.

Een opvallende vaststelling is dat obstructieve (obstructief) slaap apneu vaker voorkomt met mensen met een dikke of een brede nek. Bovendien is obstructieve (obstructief) slaap apneu ook meer verspreid bij mensen met kleinere luchtwegen in de neus, keel of mond, wat op het eerste gezicht ook wel logisch lijkt. Die kleinere luchtwegen kunnen gelinkt worden aan de huidige vorm en grootte van de neus, maar ook aan aandoeningen die een verkleining van de luchtwegen kunnen veroorzaken.

Babies en kleine kinderen kunnen obstructieve (obstructief) slaap apneu krijgen die is veroorzaakt door gezwollen speekselklieren. Bij volwassen kan een verlengde huig of een zacht gehemelte de oorzaak zijn van obstructieve (obstructief) slaap apneu. Maar echt duidelijkheid over de oorzaken van deze aandoening is er nog niet.

Syndicatie