Wat zijn de oorzaken van obstructieve (of obstructief) slaap apneu?

Wat zijn de oorzaken van obstructieve (of obstructief) slaap apneu?

Symptomen van obstructieve (obstructief) slaap apneu worden vaak niet meteen herkend

Heel wat mensen lijden aan slaap apneu, maar vaak wordt vergeten dat er twee varianten van deze aandoening zijn. Er is het obstructieve of obstructief apneu (OSAS), dat wordt gekenmerkt door het dichtklappen van de bovenste luchtwegen door ofwel de wand van de luchtwegen ofwel door de tong. Het gevolg is dat de ademhaling tijdelijk wordt opgeschort.

Daarnaast is er ook het centraal apneu (CSAS), waarbij tijdens de slaap vanuit de hersenen een te beperkt aantal signalen wordt doorgegeven naar de ademhalingsspieren. Het resultaat is hetzelfde, de ademhaling zal gaan stokken. De combinatie van beide vormen van slaap apneu is eveneens mogelijk.

De meest voorkomende vorm van slaap apneu is obstructieve (obstructief) slaap apneu. De ademhaling zal tijdens het slapen stokken of zelfs helemaal stilvallen, wat honderden keren per nacht kan gebeuren. Gevolg is dat er steeds in het lichaam een waarschuwingssignaal moet worden gegeven, wat op zich al erg vermoeiend werkt. Het diafragma en de borstspieren zullen harder moeten werken om de luchtwegen weer open te krijgen. Diegene die slaapt, zal in veel gevallen zelfs niet eens merken dat hij of zij last heeft van obstructieve (obstructief) slaap apneu.

Het bovenste gedeelte van de luchtwegen wordt in het geval van obstructieve (obstructief) slaap apneu tijdelijk geblokkeerd, zodat ademhaling moeilijk of onmogelijk wordt. In sommige gevallen kan die blokkering zo heftig zijn dat de slaper wakker schiet en zelfs al adem happend naast zijn bed gaat staan. Het probleem is uiteraard van voorbijgaande aard, al snel zal de ademhaling zich weer hervatten.

Dat kan op een vrij spectaculaire manier gebeuren, in de vorm van een soort kreet die in de verte wel iets weg heeft van een geluid dat met snorken in verband kan gebracht worden. Ook een spastische beweging van het lichaam is in sommige gevallen niet uitgesloten. Vervolgens kan de slaap worden hervat, waarbij periodes van gezonde slaap zich afwisselen met nieuwe fases van obstructieve (obstructief) slaap apneu.

Aan obstructieve (obstructief) slaap apneu zijn buiten vermoeidheid heel wat andere nadelen verbonden. De toevoer van zuurstof naar vitale organen kan gereduceerd worden, maar er kunnen ook storingen in het hartritme optreden. Dit maakt dat de evolutie van het obstructieve (obstructief) slaap apneu goed in de gaten moet worden gehouden.

Syndicatie