Ingrijpen geen overbodige luxe bij slaapapneu

Ingrijpen geen overbodige luxe bij slaapapneu

Wie happend naar lucht wakker wordt, moet zijn slaappatroon dringend laten onderzoeken

Veel mensen hebben er geen flauw benul, maar ze lijden aan een ziekte die slaapapneu wordt genoemd. Die aandoening valt moeilijk te beschrijven, maar één van de symptomen kan het plots ontwaken zijn als gevolg van het happen naar lucht. Geen plezierige gewaarwording en bovendien ook eentje die oproept tot voorzichtigheid. Een onderzoek in de slaapkliniek is in dat geval aangewezen, want onverzorgde slaapapneu kan vervelende gevolgen hebben.

De longarts is betrokken bij slaapstoornissen via de "ademhalingsgerelateerde slaapstoornissen". Dit is een spectrum van aandoeningen gaande van simpel snurken tot slaapapneu. Slaapapneu komt gewoonlijk voor bij luide snurkers die tijdens de nacht geregeld stoppen met ademen als gevolg van het dichtklappen van de luchtweg (apneu). Dit verstoort de slaap waardoor men zich overdag moe en slaperig voelt.

Bovendien is er bij matig tot ernstige slaapapneu een verhoogd risico op hart-en vaatziekten. Polysomnografie of het slaaponderzoek bestudeert de slaapkwaliteit en de manier van ademen 's nachts. Dit onderzoek is essentieel voor de diagnose en keuze van de behandeling van de ademhalingsgerelateerde slaapstoornissen.

In de meest ernstige gevallen is CPAP de voorkeursbehandeling. Het dichtklappen van de luchtpijp wordt tegengegaan door het inblazen van lucht onder lichte druk via een maskertje dat op de neus wordt geplaatst ; hierdoor worden de negatieve gevolgen van slaapapnoe tenietgedaan. Andere behandelingen gebeuren in samenspraak met ORL arts en de tandarts.

Syndicatie