Welke factoren kunnen slaap apneu in de hand werken?

Welke factoren kunnen slaap apneu in de hand werken?

Buiten zwaarlijvigheid en leeftijd kunnen nog andere factoren obstructieve (obstructief) slaap apneu veroorzaken

De oorzaken van obstructieve (obstructief) slaap apneu zijn nog niet bekend, maar wel is geweten dat obesitas de kansen op slaap apneu doen toenemen. Daarnaast kunnen de risico's op slaap apneu ook met de leeftijd toenemen. Buiten zwaarlijvigheid en leeftijd kunnen nog andere factoren obstructieve (obstructief) slaap apneu veroorzaken.

Dat is onder meer het geval met roken. Het is wetenschappelijk bewezen dat rokers een grotere kans hebben om van obstructieve (obstructief) slaap apneu te ontwikkelen dan niet-rokers. Ook hoge bloeddruk is een risicofactor met betrekking tot van obstructieve (obstructief) slaap apneu, evenals dezelfde risico's die ook aan de basis liggen van een hartstilstand of van een beroerte.

Hoe wordt de diagnose van obstructieve (obstructief) slaap apneu gesteld? Dat is niet zo makkelijk, er zal hoe dan ook een dokter aan te pas moeten komen. Die zal een volledig medisch onderzoek doorvoeren, inclusief verslag van de slaapproblemen en het opstellen van een lijstje met de geneesmiddelen die iemand inneemt.

Om zekerheid te hebben, kan de dokter ook een slaaptest afnemen. Die staat ook wel bekend onder de naam polysomnogramma of PSG. Een slaaptest wordt in een slaaplaboratorium uitgevoerd door iemand die er ervaring mee heeft. Bij deze test zullen verschillende lichaamsfuncties aan een test onderworpen worden, waaronder:

Luchttoevoer
Het zuurstofgehalte in het bloed
De manier van ademhalen
De elektrische activiteit van de hersenen
Bewegingen van de ogen
De hartslag
De activiteiten van de spieren

Wanneer de test is afgenomen, zal de expert op basis van het aantal onderbrekingen de graad van ernst van obstructieve (obstructief) slaap apneu vaststellen. Soms zal er nadien een tweede test gebeuren, dit om vast te stellen hoe snel iemand in slaap valt. Tijdens deze slaap krijgt de patiënt de kans om verschillende keren tijdens de dag in slaap te vallen op momenten dat hij of zij normaal wakker is. Op die manier kan het patroon van obstructieve (obstructief) slaap apneu worden vastgelegd.

Syndicatie