Luid snurken is een alarmsignaal: luister er beter naar

Luid snurken is een alarmsignaal: luister er beter naar

Belangrijk om onderscheid te maken tussen matig snurken en slaapapneu

We zouden alle snurkers in de wereld geen eten willen geven. Miljoenen mannen en vrouwen snurken in hun slaap, vaak zonder zich daar zelf van bewust te zijn. In veel gevallen kan iemand oud worden zonder ooit de nadelige gevolgen daarvan te ondervinden. Toch is het zaak om een waakzaam oogje in het zeil te houden, niet elke vorm van een lawaaierige slaap is even ongevaarlijk.

Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen matig snurken en slaapapneu. Het is niet abnormaal dat een man of een vrouw (maar de man vaker dan de vrouw) tijdens de slaap luidruchtige geluiden maakt. Een milde vorm van snurken kan dus ongevaarlijk zijn. Overigens zal iedereen wel ooit eens tijdens zijn of haar slaap snurkachtige geluiden hebben gemaakt.

Luid snurken is echter een alarmsignaal: luister er beter naar! Iemand die snurkt tijdens de slaap en zich tijdens de dag heel moe voelt, loopt een grote kans om aan slaapapneu te lijden. In dat geval is de slaapaandoening niet zonder gevaar. Volgens de National Center on Sleep Disorders Research loopt de helft van de mensen met slaapapneu het gevaar om aan hoge bloeddruk te gaan lijden, met alle gevolgen van dien. Wie hoge bloeddruk heeft, loopt een verhoogd risico op hartaanvallen en tromboses, om maar een paar extra risico’s te vermelden.

Syndicatie