Dieet: voldoende slaap kan lichaamsgewicht helpen verliezen

Dieet: voldoende slaap kan lichaamsgewicht helpen verliezen

Slaapschulden zijn zoals schulden gemaakt met een kredietkaart

We weten allemaal dat een goede nachtrust belangrijk is, maar voldoende slaap blijkt nu nog belangrijker te zijn eerst was aangenomen. Een gebrek aan voldoende slaap kan er namelijk toe leiden dat iemand extra kilo's wint. Er blijkt volgens recent onderzoek een verband bestaan tussen voldoende slaap en gewichtsverlies.

Dat betekent concreet dat het bijvoorbeeld fout is om een kop koffie te drinken wanneer men zich slaperig voelt. Akkoord, dat gevoel van slaperigheid zal waarschijnlijk verdwijnen, maar dat betekent niet dat het gemis aan voldoende slaap meteen is goedgemaakt. Bovendien kan koffie de slaap verstoren, met als gevolg dat de persoon in kwestie zich nog vermoeider gaat voelen. Zo belandt men uiteraard in een straatje zonder einde.

Een Amerikaanse studie wijst uit dat een gebrek aan voldoende slaap meebrengt dat iemands lichaamsenergie laag is. Daardoor kan er een vicieuze cirkel ontstaan. Vermoeidheid kan bijvoorbeeld beletten dat er aandacht wordt besteed aan het bereiden van een gezonde maaltijd, waardoor er vaak naar fastfood wordt gegrepen. Fastfood staat bekend als één van de belangrijkste oorzaken van obesitas of zwaargewichtsverlies. Bovendien kan fastfood op zijn beurt er toe leiden dat iemand voldoende slaap krijgt. Zo is de cirkel dus opnieuw rond.

De studie rond de band tussen voldoende slaap en lichaamsgewicht werd gevoerd door een team onder leiding van Susan Zafarlotfi, directeur van het Institute for Sleep and Wake Disorders at Hackensack University Medical Center in New Jersey. De conclusie van de studie is dat er een voldoende evenwicht bestaat tussen gezond eten en voldoende slaap. Daardoor zal bij wijze van spreken automatisch worden voorkomen dat er extra kilo's bijkomen.

Slaapschulden zijn zoals schulden gemaakt met een kredietkaart, zo stelde Zafarlotfi. Wie de schulden op zijn kredietkaart opstapelt, zal op een bepaald moment tot over de oren in de schulden zitten en grote afbetalingen moeten doen. Hetzelfde geldt voor slaapschulden: wie geen voldoende slaap heeft, zal die later moeten inhalen. Hoe langer het slapen wordt uitgesteld, hoe zwaarder de gevolgen zullen zijn.

In de Verenigde Staten zijn sinds enkele slaapdiëten bijzonder populair. Uitgangspunt is opnieuw dat voldoende slaap er voor zorgt dat uiteindelijk het lichaamsgewicht op een ‘normaal niveau' wordt gehouden.

Syndicatie