Overgewicht (obesitas): te weinig slaap van goede kwaliteit kan metabolisme verstoren

Overgewicht (obesitas): te weinig slaap van goede kwaliteit kan metabolisme verstoren

 Ook voldoende slaap is belangrijk om gezond te blijven en om het gewicht zo laag mogelijk te houden.

 De afgelopen jaren is er heel wat te doen geweest over de zogenaamde Sleep-Diet Connection, vooral in de Verenigde Staten. Wat wordt daar eigenlijk mee bedoeld? Heel eenvoudig: er is een verband tussen de lengte en de kwaliteit van de slaap. Wie goed en voldoende slaapt, zal vaak ook gezonder eten en dus gemiddeld minder wegen dan iemand met ongezonde slaapgewoonten. 

 Mark Mahowald, directeur van het Minnesota Regional Sleep Disorders Center in Hennepin County, is zeer begaan met de Sleep-Diet Connection. Volgens deze dokter begrijpen de meeste mensen de connectie tussen slaap en dieet onvoldoende. Nochtans is het basisprincipe heel eenvoudig: te weinig slaap van goede kwaliteit kan het menselijk metabolisme verstoren. Inderdaad, met overgewicht tot gevolg.

 Ook voldoende slaap is overigens belangrijk om gezond te blijven en om het gewicht zo laag mogelijk te houden, aldus Mahowald. Het metabolisme werkt trager bij mensen die niet voldoende slapen, met als gevolg dat er minder calorieën verteerd worden en dat het gewicht dus inderdaad gaat toenemen. In dieetboeken lees je vaak dat het mogelijk is om al slapend gewicht te verliezen. Dat is volgens Mahowald misschien enigszins overdreven, maar deze uitspraak bevat toch ergens een grond van waarheid.

Syndicatie