Nachthormonen spelen belangrijke rol bij gewichtsverlies tijdens de slaap

Nachthormonen spelen belangrijke rol bij gewichtsverlies tijdens de slaap

Rol van ghreline en leptine is nog altijd niet helemaal duidelijk

De band tussen het verlies van gewicht en het slaapproces is nog altijd niet helemaal duidelijk. In de afgelopen jaren werden op dat vlak al een aantal belangrijke ontdekkingen gedaan. Nachthormonen spelen belangrijke rol bij gewichtsverlies tijdens de slaap, zo blijkt. De rol van ghreline en leptine, de twee nachthormonen in kwestie, is nog altijd niet helemaal duidelijk. 

Michael Breus, auteur van Beauty Sleep en directeur van de slaapkliniek in Arrowhead Health in Glendale, Arizona, relativeert nochtans de hele discussie. Zijn standpunt is dat slaap zelf tot gewichtsverlies lijkt, maar dat een slechte slaap er toe lijdt dat het metabolisme niet helemaal goed functionteert. Inderdaad, daar spelen dan weer de nachthormonen een rol in het verhaal.

Ghreline is volgens Breus het ‘go’-hormoon dat zegt dat het tijd is om te eten. Wie te weinig slaapt heeft, zal meer ghreline aanmaken. Leptine is anderzijds het hormoon dat zegt dat het tijd is om te stoppen met eten. Wie aan slaapgebrek lijdt, zal dan weer meer leptine aanmaken. De combinatie van meer ghreline en meer leptine zal leiden tot gewichtstoename. Iemand die minder slaapt heeft, zal meer eten en zijn of haar metabolisme zal bovendien ook nog eens trager werken.

Syndicatie