Experimenteel medicijn verlengt levensduur borstkanker patiënten

Experimenteel medicijn verlengt levensduur borstkanker patiënten

Geen neveneffecten, minder chemotherapie nodig
 
Een experimenteel medicijn ontwikkeld door Sanofi-Aventis verlengt de levensduur van borstkanker patiënten met 60%, zo blijkt uit een studie. Het geneesmiddel remt de werking van de kankercellen af.
 
De behandeling – BSI-201 genaamd – remt de groei van tumors af en doet ze zelfs slinken. Dat bleek uit een studie met 116 patiënten die leden aan triple negatieve borstkanker, een vorm van borstkanker die aan veel behandelingen weerstand biedt.
 
BSI-201 maakt deel uit van een nieuwe categorie kankerbestrijders, beter bekend als inhibitors PARP. De meeste kankerbestrijders blazen DNA op door chemotherapie of door bestraling.
 
De kanker kan dan terugvechten door PARP enzymen te gebruiken. Het zijn precies deze enzymen die door BSI-201 geblokkeerd worden en zodoende de kanker helpen doden.
 
De inhibitors PARP waren ontgetwijfeld het grote nieuws op de American Society of Clinical Oncology meeting 2009. Verwacht wordt dat het slechts een kwestie van tijd zal zijn (één of twee jaar) alvorens BSI-201 toestemming krijgt om op de markt te komen.  
 
Er werden bij de testen geen noemenswaardige neveneffecten vastgesteld. BSI-201 kan waarschijnlijk ook worden gebruikt in de strijd tegen andere kankers. Meer daaromtrent vernemen we waarschijnlijk binnenkort. Het kan er toe leiden dat er minder chemotherapie nodig is voor de bestrijding van kanker.