Nieuwe patenten en spinoffs moeten strijd tegen MS in een hogere versnelling brengen

Nieuwe patenten en spinoffs moeten strijd tegen MS in een hogere versnelling brengen

Goed begonnen is half gewonnen

Aan verschillende universiteiten wordt de strijd tegen MS in een hogere versnelling gebracht. Deze gevaarlijke aandoening kan nog altijd niet genezen worden, hoewel de onderzoekers wel al een paar stappen zijn opgeschoten in de richting van een doorbraak. Een nieuwe naam aan het firmament is die van Markus Kleinewietfeld, van wie in de komende jaren veel wordt verwacht in de aanpak van multiple sclerose.

De versterking van de Hasseltse onderzoekscluster rond MS zal op termijn leiden tot nieuwe patenten, spinoffs die het biotechlandschap in Vlaanderen en Limburg zullen versterken. Markus Kleinewietfeld is bioloog van opleiding en behaalde een doctoraat aan de Vrije Universiteit van Berlijn in 2006. Nadien verrichtte hij onderzoek aan het Max-Delbruck Centrum voor moleculaire geneeskunde in Berlijn (2006-09) en aan de prestigieuse Harvard Medical School en het Broad Instute van het MIT en de universiteit van Harvard (2009-2014).

Van 2010 tot 2013 was hij als geassocieerd onderzoeker verbonden aan de Yale University in New Haven, USA en sedert 2013 was hij werkzaam aan de Technische Universiteit van Dresden in Duitsland. Hij heeft een sterk wetenschappelijk dossier met diverse publicaties in internationale toptijdschriften. Markus werd geselecteerd via een internationale selectie georganiseerd door VIB en de UHasselt.

Hij is erg gemotiveerd om zijn onderzoekscarrière verder te ontwikkelen in Vlaanderen waar hij terecht komt in een sterke MS-onderzoeksgroep in UHasselt en in het internationaal gereputeerde VIB-netwerk. VIB VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie) is een non-profit onderzoeksinstituut in de levenswetenschappen. 1.400 wetenschappers verrichten strategisch basisonderzoek naar de moleculaire basis van het menselijk lichaam, planten en micro-organismen.

Via een partnerschap met vier Vlaamse universiteiten – UGent, KU Leuven, Universiteit Antwerpen en Vrije Universiteit Brussel – en een stevig investeringsprogramma bundelt VIB de krachten van 74 onderzoeksgroepen in één instituut. Hun onderzoek leidt tot een betere kennis van het leven. Met zijn technologietransfer streeft VIB ernaar om onderzoeksresultaten te vertalen in nieuwe economische activiteit en in producten ten dienste van de consument en de patiënt. VIB ontwikkelt en verspreidt een breed gamma aan wetenschappelijk onderbouwde informatie over alle aspecten van de biotechnologie. Meer info op opwww.vib.be.

Syndicatie