In de strijd tegen ALS helpen alle kleine beetjes

In de strijd tegen ALS helpen alle kleine beetjes

Belgische ALS Liga zond opnieuw rolstoelen naar het buitenland

Er zijn heel wat gevaarlijke ziekten waar nog altijd geen behandeling voor is gevonden, maar ALS is toch nog steeds één van de meest gevreesde. Dat verklaart waarschijnlijk waarom het makkelijk is om veel volk te mobiliseren voor een campagne tegen deze kwaal. In de strijd tegen ALS helpen alle kleine beetjes en dus zijn ook alle initiatieven op dat vlak welkom. Dit in afwachting dat er eindelijk wereldwijd een behandeling beschikbaar is.

Maar laten we eerst nog eens vertellen wat ALS nu eigenlijk is. ALS of Amyotrofische Laterale Sclerose is een dodelijke zenuwspierziekte waarbij de motoneuronen afsterven. De spieren krijgen geen signalen meer, waardoor ze beetje bij beetje verlamd geraken, totdat de patiënt niet meer kan bewegen, spreken, slikken en ademen. De geestelijke en zintuiglijke vermogens blijven intact. Patiënten sterven gemiddeld 33 maanden na de diagnose, zonder hoop op genezing.

Wereldwijd lijden meer dan 450.000 mensen aan ALS, wat ongeveer neerkomt op 7 per 100.000. ALS Liga België, een niet-gesubsidieerde vzw, tracht hun laatste levensjaren zo aangenaam mogelijk te maken, door hen en hun naasten bij te staan op psychosociaal en administratief vlak, hulpmiddelen ter mobiliteit en communicatie uit te lenen, voor hun rechten op te komen bij de overheid, het wetenschappelijk onderzoek te stimuleren en financieren via het fonds A Cure for ALS en hen zorg op maat te verstrekken via het fonds MaMuze.

Ook voor privé-initiativen is er ruimte. Voor het tweede jaar op rij transporteerde logistiek dienstverlener H.Essers in 2016 10 elektrische rolstoelen voor de Belgische ALS Liga. In 2015 sloten de Belgische ALS Liga en H.Essers immers een partnership voor het transport van 14 elektrische rolstoelen naar Taiwan. Dat succesverhaal kreeg dus navolging, al zette men ditmaal koers naar Argentinië. Het transport van deze rolstoelen gebeurde in het kader van het internationale engagement en vanuit de humanitaire samenwerking die de ALS Liga afsluit met andere internationale partners.

Syndicatie