Strijd tegen Multiple Sclerose wordt in een hogere versnelling gebracht

Strijd tegen Multiple Sclerose wordt in een hogere versnelling gebracht

Bestaat er binnenkort een behandeling tegen MS?

Multiple Sclerose, afgekort MS, is nog steeds een ziekte waar weinig kruit tegen gewassen is. Er is al heel wat onderzoek gedaan naar de kwaal, maar een definitieve genezing zit er nog steeds niet in. Anderzijds wordt de strijd tegen Multiple Sclerose wordt in een hogere versnelling gebracht, onder andere door een gloednieuw onderzoeksteam. Aan het huidige tempo van onderzoek zal het waarschijnlijk niet zo lang meer duren alvorens er een betere behandeling voor patiënten mogelijk is.

Op dinsdag 24 november 2015 werd Het Kleinewietfeld Lab, VIB/UHasselt officieel geopend. Deze onderzoeksgroep staat onder leiding van Markus Kleinewietfeld. Kleinewietfeld, werd via een internationale selectie aangetrokken om zijn MS-onderzoek verder uit te bouwen binnen de muren van VIB, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, en de Universiteit Hasselt waar hij ook als professor werd aangesteld.

Het labo is gehuisvest in het Biomedisch Onderzoeksinstituut (BIOMED) van de UHasselt en is de eerste VIB-groep aan deze universiteit. Met zijn VIB/UHasselt-onderzoeksgroep wil Markus Kleinewietfeld de processen doorgronden die leiden tot auto-immuunziekten zoals Multiple Sclerosis (MS). Recent ontving hij een ERC consolidator grant om dit onderzoek verder uit te bouwen, deze beurzen worden door de EU uitgereikt aan wetenschappers die aangetoond hebben een eigen labo met succes te runnen.

De jarenlange expertise in MS-onderzoek van UHasselt, in combinatie met de focus op basisonderzoek en het vertalen ervan naar toepassingen van VIB hebben deze toponderzoeker overtuigd om naar Vlaanderen te komen. Het verder uitbouwen van het MS-onderzoek in Hasselt kadert binnen het SALK programma (strategisch actieprogramma Limburg in het Kwadraat) dat de Vlaamse regering opstartte naar aanleiding van de sluiting van Ford Genk.

Syndicatie