Hoop voor mensen met ALS wordt weer een stukje groter

Hoop voor mensen met ALS wordt weer een stukje groter

Veelbelovend medicijn zou op komst zijn (met de nadruk op ‘zou’)

Als er één ziekte is die de jongste jaren vaak in de aandacht was, is het wel ALS. Deze spierziekte heeft MS de jongste jaren wat van het voorplan verdrongen. Voor ALS-patiënten is het leven geen pretje: op een langzame aftakeling zit uiteraard niemand echt te wachten. De hoop voor mensen met ALS wordt weer een stukje groter, want een veelbelovend medicijn voor de bestrijding van deze vreselijke ziekte zou op komst zijn. We geven dit bericht met de nadruk op ‘zou’, want meer details zijn nog niet bekend. Die zullen op een nog onbepaald moment in de toekomst openbaar gemaakt worden.

In sommige landen noemt men ALS ook wel MND: motor (beweging), neuron (zenuwcellen), disease (ziekte). In Amerika is de aandoening ook gekend als de “Lou Gehrig disease”, naar de naam van de legendarische baseballspeler die aan deze ziekte bezweek in 1941. Hoeveel mensen hebben ALS? ALS is geen zeldzame ziekte want het treft ongeveer 6 tot 7 mensen op 100.000 en komt overal ter wereld voor. De meeste patiënten krijgen ALS tussen hun 50 en 75 jaar maar er zijn ook tieners met ALS.

Mannen worden iets frequenter getroffen dan vrouwen. De diagnose kan alleen worden gesteld nadat andere neurologische aandoeningen zijn uitgesloten. Het verloop van de ziekte is progressief maar de evolutie varieert van persoon tot persoon. In België lijden continu 1.000 mensen aan ALS. Jaarlijks overlijden er meer dan 200 patiënten en komen er minstens evenveel bij. Wereldwijd lijden meer dan 450.000 mensen aan ALS en overlijden er jaarlijks meer dan 100.000 patiënten aan deze ziekte.

Jaarlijks krijgen 120.000 mensen de diagnose ALS, dat wil zeggen dat er dagelijks 328 nieuwe gevallen bijkomen. Het aantal ALS-patiënten in Europa bedraagt ongeveer 50.000, waarvan er jaarlijks ongeveer 10.000 overlijden. Is ALS erfelijk? Ongeveer 10% van de ALS-gevallen is erfelijk. In dat geval is ALS meestal dominant, wat betekent dat elke nakomeling van een ALS-patiënt 50% kans heeft om ALS te ontwikkelen.

Syndicatie