Genen kunnen ernst van Multiple Sclerose (MS) helpen voorspellen

Genen kunnen ernst van Multiple Sclerose (MS) helpen voorspellen

Weg naar nieuwe behandelingsmethode voor Multiple Sclerose (MS) komt zo open te liggen, maar ook stellen van diagnose wordt vergemakkelijkt

Een nieuwe biomarker – zeg maar een genetische aanwijziging – kan worden gelinkt aan de ernst van Multiple Sclerose (MS) en kan op zekere dag nuttig zijn bij zowel het stellen van de diagnose als bij het zoeken naar een behandeling van deze ziekte. Dat zou een hele stap vooruit betekenen, want de onvoorspelbaarheid van Multiple Sclerose (MS) werkt heel wat frustraties in de hand.

Wereldwijd lijden ongeveer 2,5 miljoen mensen aan Multiple Sclerosis (MS), een ziekte die uitgaat van de hersenen en de ruggegraat. Algemeen wordt aangenomen dat het gaat om een ziekte van het auto-immuniteitssysteem. Het menselijk immuniteitssysteem valt de beschermende schede rond de zenuwvezels aan. Het gevolg is dat het doorsturen van boodschappen wordt bemoeilijkt, boodschappen die vanuit de hersenen vertrekken of er naar toe gaan.

In een nieuwe studie, verschenen in Nature Immunology, identificeerden researchers kort RNA moleculen, bekend als microRNA’s, op basis van hun niveau van activiteit of aanwezigheid. Deze moleculen worden bij muizen gelinkt aan het voorkomen van Multiple Sclerosis (MS). Wanneer de aanwezigheid van de microRNA called miR-326  beperkt was, bleek Multiple Sclerosis (MS) bij muizen een eerder mild karakter te vertonen. Steeg de concentratie, dan nam ook de ernst van de problemen toe. De microRNA’s bij worden bij muizen gelinkt aan de regulering van het auto-immuniteitssysteem. Over hun specifieke werking in verband met Multiple Sclerosis (MS) is echter nog te weinig geweten.

Onderzoeker Changsheng Du van het Shanghai Institute for Biological Sciences aan de Chinese Academy of Sciences in Shanghai, China, en zijn collega’s deden de ontdekking, zij kwamen op basis van een uitgebreide studie tot de conclusie dat het microRNA called miR-326 eveneens geassocieerd kan worden met de ernst van Multiple Sclerosis (MS) bij mensen.

De genetische aanwezigheid van miR-326 was veel hoger in de cellen van Multiple Sclerosis (MS) patiënten dan bij mensen met een andere aandoening van het zenuwstelel. Verder onderzoek moet nu leiden tot een manipulatie van de microRNA moleculen bij mensen, zodat een betere behandeling van Multiple Sclerosis (MS) mogelijk wordt. Het wordt eveneens makkelijker om de diagnose van Multiple Sclerosis (MS) te stellen, om de reacties op de behandeling te monitoren en om een prognose te geven.

Syndicatie