Relaxatieoefeningen voor Multiple Sclerose (MS) patiënten

Relaxatieoefeningen voor Multiple Sclerose (MS) patiënten

Drie voorwaarden moeten ingevuld zijn om als Multiple Sclerose (MS) patiënt op een succesvolle manier te relaxen

Multiple Sclerose (MS) patiënten leiden een leven dat voor een stuk door stress wordt beheerst. Aan die stress moet iets worden gedaan, bijvoorbeeld in de vorm van relaxatieoefingen. Wie zich wil ontspannen, dient er echter rekening mee te houden dat dit in zo optimaal mogelijke omstandigheden gebeurt. Drie voorwaarden moeten minstens ingevuld zijn om als Multiple Sclerose (MS) patiënt op een succesvolle manier te relaxen.

Er zijn een aantal oefeningen die u makkelijk kan doen en die u een relaxt gevoel zullen geven. Die oefeningen hebben onder andere betrekking op de juiste manier van ademen, het ontspannen van spieren en het ontspannen van de geest. Daarvoor moet aan de volgende drie voorwaarden voldaan worden:

   1. Een rustige plaats die vrij is van afleiding, zodat volledige concentratie mogelijk is en de relaxatieoefeningen optimaal effect zullen hebben
   2. Een comfortabele lichaamshouding, rust of steun op een sofa of op een stoel
   3. De geest moet helder en fit zijn, daarom is het belangrijk dat zorgen en afwijkende gedachten aan de kant worden gezet

Drie vormen van relaxatie zijn vooral interessant voor Multiple Sclerose (MS) patiënten, hoewel ook nog andere relaxatie-oefeningen goede resultaten kunnen opleveren

De twee-minuten-relaxatie:

Beperk uw gedachten tot uzelf en tot uw manier van ademhalen. Adem een paar keer diep in, doe dat heel rustig aan en adem ook heel langzaam uit. Scan uw lichaam mentaal, maak melding van die zones die gespannen of verkrampt aanvoelen. Probeer die zones extra aandacht te geven door ze volledig te laten ontspannen. De ontspanning kan versterkt worden door het hoofd op een zachte manier twee of driemaal rond te draaien in een cirkelvormige beweging. Stop onmiddellijk wanneer u ergens pijn voelt! Beweeg uw schouders een paar keer naar voor en vervolgens weer naar achter. Laat aan aangename gedachte een paar keer door uw hersenen circuleren en geniet daarvan. Neem vervolgens weer een diepe teug adem en blaas de lucht langzaam weer uit.

Gedachtenrelaxatie is een andere manier van ontspannen voor Multiple Sclerose (MS) patiënten. De oefening begint met de ogen te sluiten. Adem normaal in door de neus en blaas uit via de mond. Telkens wanneer u uitademt, spreekt u een kort woord uit. Dat kan bijvoorbeeld ‘één’ zijn. Spreek vervolgens een paar woorden of een zinnetje uit (die u zelf mag bedenken). Doe dat gedurende 10 minuten. Wanneer uw geest afdwaalt, herinner uzelf er dan op een rustige manier aan dat de ademhaling in de gaten dient te woren gehouden. Uiteindelijk zult u een rustige en gestadige ademhaling bekomen.

Diepe-adem-oefening gaat nog een stapje verder. Kijkt naar een plek juist onder uw navel, adem in de richting van dat plekje en vul uw onderbuik met lucht. Vervolgens laat u de onderbuik als een ballon weer leeglopen. Met elke lange, trage ademhaling zal u zich meer relaxed voelen.