Opflakkeringen bij multiple sclerose (MS) kunnen behandeld worden

Opflakkeringen bij multiple sclerose (MS) kunnen behandeld worden

Steroïden via injectie beste manier om opflakkeringen multiple sclerose (MS) te voorkomen

In geval van multiple sclerose (MS) kunnen zich regelmatig opflakkeringen voordoen, wat zich zeggen dat de symptomen van de aandoening plots zonder aanwijsbare reden erger kunnen worden. Zaak is om een duidelijk onderscheid te maken tussen echte opflakkeringen en symptomen die aan een andere oorzaak te wijzen zijn. Die andere oorzaken kunnen bijvoorbeeld infecties of koorts zijn.

Het goede nieuws is uiteraard dat opflakkeringen in geval van multiple sclerose (MS) behandeld kunnen worden. Er zijn zelfs verschillende behandelingsmethoden mogelijk, die echter niet allemaal even effectief zijn. De meeste dokters bestrijden opflakkeringen in geval van multiple sclerose (MS) met hoge dosissen steroïden, die meestal tijdens een infusie van een half uur gegeven worden. Die infusie wordt dan, naargelang de ernst van de opflakkering gedurende drie tot vijf dagen herhaald.

Een andere manier voor de behandeling van multiple sclerose (MS)-opflakkeringen is de orale inname van pillen. Nadeel bij deze manier van behandeling is echter dat er heel wat pillen moeten ingenomen worden om hetzelfde effect te bereiken als een infusie. Via pillen is het namelijk moeilijk om hetzelfde effect te bereiken als via een infusie met hoge dosissen steroïden. De meeste multiple sclerose (MS)-patiënten zullen dus voor een behandeling met steroïden kiezen.

Patricia Coyle, MD, professor neurologie bij de State University of New York in Stony Brook en directeur van het Stony Brook Comprehensive MS Center, wijst er op dat de behandeling met infusies van hoge dosissen steroïden de opflakkeringen bij multiple sclerose (MS)-patiënten er op gericht is om het herstel na een opflakkering in versneld tempo te verrichten. Hoe dat precies in zijn werk gaat, is nog altijd niet zeker. Wetenschappelijk onderzoek moet uitwijzen hoe dat herstelproces precies gebeurt. Vast staat alleen dat een behandeling met infusies een duidelijk positief effect heeft.

In geval van opflakkeringen bij multiple sclerose (MS)-patiënten is het echter niet altijd noodzakelijk om te kiezen voor steroïden. John Richert, MD, vice president research en programma's bij de Amerikaanse National Multiple Sclerosis Society, adviseert om bij relatief milde vormen van opflakkering gewoon te wachten of er vanzelf geen verbetering volgt. Het is pas wanneer een aantal levensnoodzakelijk functies - bijvoorbeeld niet meer gaan werken, niet meer de trap kunnen beklimmen, de wagen niet meer kunnen besturen enzovoort - niet meer lukken, dat aan een behandeling met steroïden moet worden gedacht.

Syndicatie