Opstoot of opflakkering bij multiple sclerose (MS) kan gevolg zijn van nieuwe kwetsuur

Opstoot of opflakkering bij multiple sclerose (MS) kan gevolg zijn van nieuwe kwetsuur

MS- of multiple sclerose-patiënten kunnen regelmatig last hebben van een plotse en tijdelijke verslechtering van hun toestand, er wordt dan gesproken van opstoten of opflakkeringen

MS- of multiple sclerose-patiënten kunnen regelmatig last hebben van een plotse en tijdelijke verslechtering van hun toestand. Deze opstootjes, zoals ze ook wel worden genoemd, kunnen bijzonder vervelend zijn. Daarom is het zaak om leren er mee om te gaan.

Het betreft in feite een plotse verergering van de situatie bij multiple sclerose-patiënten, een voorval dat zich op regelmatige basis voordoet. Niet alle multiple sclerose-patiënten hebben er last van, maar het fenomeen op zich is zeker niet zeldzaam. Bovendien kan het zich op vrij regelmatige basis voordoen, zonder daar bepaalde patronen in te herkennen vallen.

Die opstoten kunnen verschillend van aard zijn. Sommige multiple sclerose-patiënten kunnen plots en zonder enige aanleiding last krijgen van stijfheid in één van de ledematen, bij anderen is er sprake van een dubbelzicht. Wanneer deze symptomen bij multiple sclerose-patiënten meer dan 24 uur duren, is er in medische termen sprake van een opstoot.

Van deze opstootjes mogen multiple sclerose-patiënten echter niet wakker gaan liggen. Er is eerder sprake van een snelle evolutie van nieuwe symptomen of van een verslechtering van al bestaande dan van een progressie van de ziekte zelf. John Richert, vice president research en programma's bij de Amerikaanse National Multiple Sclerosis Society, verschijnen deze opstootjes over een periode van uren of dagen terwijl de ziekte zelf zich maar traag voorbeweegt over maanden of jaren.

Wat gebeurt er in de hersenen van multiple sclerose-patiënten wanneer die een opstootje ondergaan? Patricia Coyle, professor neurologie aan de State University of New York in Stony Brook en directeur van het Stony Brook Comprehensive MS Center, kunnen ze betekenen dat er nieuwe kwetsuren zijn ontstaan in de hersenen of in de ruggengraat. Als gevolg van deze kwetsuren wordt de communicatie door de zenuwen verstoord. Er ontstaat met andere een nieuw activiteitencentrum van de ziekte. Het is echter niet zo dat multiple sclerose-patiënten zich daarover zorgen hoeven te maken.

Niet alle symptomen kunnen echter teruggebracht worden tot beschadigingen van de hersenen. Vermoeidheid heeft bijvoorbeeld niets te maken met een opstoot bij multiple sclerose-patiënten. Coyle maakt echter voorbehoud voor een situatie waarin extreme vermoeidheid wordt vergezeld van andere neurologische symptomen.

Syndicatie