Opflakkeringen bij multiple sclerose (MS) kunnen bestreden worden

Opflakkeringen bij multiple sclerose (MS) kunnen bestreden worden

Nieuwe kwetsuren in hersenen of ruggengraat kunnen opflakkeringen bij multiple sclerose (MS) veroorzaken

Nieuwe kwetsuren in hersenen of ruggengraat kunnen opflakkeringen bij multiple sclerose (MS) veroorzaken. Die opflakkeringen zijn periodieke fasen waarbij de ziekte erger wordt. Veel multiple sclerose (MS)-patiënten worden regelmatig met deze opflakkeringen geconfronteerd. Maar vaak is nog al te weinig geweten hoe deze opflakkeringen ontstaan.

De symptomen zijn bekend: iemand is aan het wandelen en krijgt soms last van stijfheid in de benen of van vertroebeld zicht. Wanneer deze symptomen minstens 24 uur duren, is er sprake van een opflakkering. Bij heel wat multiple sclerose (MS)-patiënten komen dergelijke opflakkeringen op regelmatige basis terug, wat het ziektebeeld moeilijker om te dragen maakt. Mentaal zowel als fysiek betreft het inderdaad minder aangename ervaringen.

John Richert, MD, vice president research en programma's bij de Amerikaanse National Multiple Sclerosis Society, wijst er op dat verergering van de symptomen het gevolg is van een snellere evolutie van nieuwe multiple sclerose (MS)-symptomen of een verslechtering van oude symptomen, eerder dan een algemene verslechtering van de ziekte zelf. De opflakkeringen kunnen over een periode van dagen of uren gebeuren, terwijl de ziekte zelf over een periode van maanden of jaren langzame vooruitgang boekt.

Patricia Coyle, MD, professor neurologie bij de State University of New York in Stony Brook en directeur van het Stony Brook Comprehensive MS Center, wijt een opflakkering bij multiple sclerose (MS)-patiënten aan het ontstaan van nieuwe kwetsuren in de hersenen of in de ruggegraat die de transmissies van het zenuwstelsel verstoren en zodoende nieuwe activiteit van de aandoening uitlokken.

Niet alle opflakkeringen die als dusdanig aangevoeld worden zijn opflakkeringen als dusdanig. Vermoeidheid wordt bijvoorbeeld niet als dusdanig beschouwd, extreme vermoeidheid daarentegen wel. In het laatste geval moet er echter wel sprake zijn van een wisselwerking met andere symptomen. Soms kan een infectie of koorts symptomen veroorzaken die sterke gelijkenissen vertonen met een opflakkering.

Dat is het gevolg van het feit dat een infectie of koorts tijdelijk problemen kan veroorzaken in het zenuwstelsel en dan meer bepaald in zones die voordien al werden beschadigd. Er is dan geen sprake van een nieuwe kwetsuur, maar wel van de re-activering van een nieuwe. Wanneer de infectie of de koorts wordt behandeld, zal de situatie van de patiënt opnieuw verbeteren.

Syndicatie