Zware opflakkeringen multiple sclerose (MS) kunnen langere hersteltijd vergen

Zware opflakkeringen multiple sclerose (MS) kunnen langere hersteltijd vergen

Opflakkeringen bij multiple sclerose (MS)-patiënten worden meestal erger met de jaren

In het geval van multiple sclerose (MS) kijkt de medische wetenschap vooral naar het opduiken van opflakkeringen. Dat zijn periodes, meestal van voorbijgaande aard, dat de symptomen van de ziekte erger worden. Die opflakkeringen kunnen het gevolg zijn van nieuwe beschadigingen aan de hersenen. In de meeste gevallen herstelt de patiënt van die opflakkeringen, de vraag is echter in welke tempo dat herstel kan plaatsvinden.

Patricia Coyle, MD, professor neurologie bij de State University of New York in Stony Brook en directeur van het Stony Brook Comprehensive MS Center, weet uit ervaring dat een verbetering meestal al na een paar weken merkbaar is. Hierbij gaat mevrouw Coyle er van uit dat de opflakkeringen met steroïden worden behandeld. In dat geval wordt een behandeling binnen drie maanden worden verwachten. Probleem is echter dat een multiple sclerose (MS)-patiënt nooit zeker is van de mate waarin het herstel gebeurt.

John Richert, MD, vice president research en programma's bij de Amerikaanse National Multiple Sclerosis Society, merkt op dat in de eerste jaren na het vaststellen van multiple sclerose (MS) de opflakkeringen milder zijn en dat het herstel sneller zal gebeuren. Zware opflakkeringen, inclusief spierzwakte of verlies van de blaasfunctie, zullen een langere hersteltijd vergen. Die zware opflakkeringen zullen meestal in een verdere fase van het multiple sclerose (MS)-proces plaatsvinden.

Coyle stelde vast dat er af en toe zeer zware aanvallen kunnen optreden, in die mate zelfs dat steroïden niet meer helpen. In dat geval kan het toedienen van plasma of, intraveneus, van immunoglobuline soelaas bieden. Zaak voor multiple sclerose (MS)-patiënten om in dat geval duidelijk overleg met de neuroloog te plegen. Bij zware ongevallen kan het bovendien tot een jaar duren alvorens herstel opduikt. Symptomen die na een jaar nog niet zijn verdwenen, gaan waarschijnlijk een blijvend karakter vertonen.

Ellen Sue Stern, auteur van Words of Inspiration for People with MS en zelf multiple sclerose (MS)-patiënt, ervaart opflakkeringen als het opduiken van extreme vermoeidheid elke zes maanden, vaak vergezeld van een verslechtering van gezichtspijnen. Stern adviseert multiple sclerose (MS)-patiënten om goed naar het eigen lichaam te luisteren. Ze adviseert om genoeg te slapen en om dehydratering te voorkomen. Zaak is daarom om steeds voldoende te drinken. Ook is het belangrijk om stress in de mate van het mogelijke te vermijden. Wel blijft het aangeraden om gewoon de dagdagelijkse dingen te blijven doen, ziekte of geen ziekte.

Syndicatie