Drugs: marihuana roken voor 16 jaar kan persoonlijkheid jongeren sterk beïnvloeden

Drugs: marihuana roken voor 16 jaar kan persoonlijkheid jongeren sterk beïnvloeden

Concentratievermogen, het leren van fouten en abstract denken kunnen afnemen

Marihuana roken voor 16 jaar kan de persoonlijkheid van jongeren sterk beïnvloeden, zo blijkt uit een recente studie uitgevoerd door onderzoekers van de Harvard University. Onder andere het concentratievermogen, het leren van fouten en de aanleg om abstract te denken kunnen in gevoelige mate afnemen. De studie werd uitgevoerd door een team onder leiding van Staci Gruber, directeur van het Cognitive and Clinical Neuroimaging Core bij het aan Harvard gelieerde McLean Hospital in Belmont.

Bij het scannen van de hersenen bleken bij jonge gebruikers van marihuana delen van de hersenen activiteiten te ontplooien die niet meer werden vastgesteld bij oudere gebruikers. Hieruit kan volgens de Harvard-onderzoekers afgeleid dat de werking van hersenzenuwen op een bepaalde manier wordt beïnvloed. Mogelijk wordt die werking zelfs gewijzigd. De onderzoekers van het McLean Hospital stelden vast dat jonge druggebruikers slechter presteerden bij testen naar de cognitieve functies, inclusieve mentale weerbaarheid.

Gruber is van mening dat studies naar de gevaren van marihuana wel degelijk zinvol zijn, aangezien steeds meer jongeren op steeds jongere leeftijd met de drug kennismaken. Wat wordt vastgesteld als gevolg van het roken van marihuana op jonge leeftijd wordt door Gruber cognitieve inflexibiliteit genoemd, iets wat ook bij baby's wordt vastgesteld. Zij kwam namelijl tot de conclusie dat de proefpersonen foute antwoorden bleven geven, ondanks het feit dat ze er voordien op werden gewezen. Dat bewijst dat er inderdaad een wijziging in de werking van het hersenenproces heeft plaatsgevonden.