Personen met border line stoornis gevoeliger voor eetstoornissen, vooral voor boulemie

Personen met border line stoornis gevoeliger voor eetstoornissen, vooral voor boulemie

Paniekaanvallen kunnen eveneens het gevolg zijn van eetstoornissen als boulemie, Anorexia Nervosa enzovoort

Het begrip ‘border line stoornis’ stuit bij psychiaters nogal eens op weerstand. Deze vorm van gedragsstoornis is namelijk een vlag die een brede lading dekt. Eigenlijk is de verzamelnaam border line stoornis verkeerd gekozen, het betreft namelijk een aantal gedragsstoornissen die vaak nogal afwijkend van elkaar zijn. Eigenlijk zijn er maar enkele punten die telkens opnieuw terugkeren.

Personen met een border line stoornis kunnen bijvoorbeeld gevoeliger zijn voor eetstoornissen, vooral voor boulemie. Het is opvallend dat laatstgenoemde aandoening vaker voorkomt bij een border line stoornis dan andere eetproblemen. Naar de reden waarom dit zo is, heeft de medische wetenschap voorlopig nog het gissen. In ieder geval moet de evolutie van dit soort eetstoornissen op de voet worden opgevolgd.

Paniekaanvallen kunnen eveneens het gevolg zijn van eetstoornissen als boulemie, Anorexia Nervosa enzovoort, zonder dat er noodzakelijk een link is met een border line stoornis. Is er toch een link met border line, dan kan de behandeling langer duren en moeilijker zijn dan anders. Hetzelfde geldt overigens ook voor andere stoornissen, die in combinatie met boulemie steeds weer opnieuw voor bijkomende problemen zorgen.

Syndicatie