Ongeveer de helft van de patiënten met border line kan op termijn genezen

Ongeveer de helft van de patiënten met border line kan op termijn genezen

Border line gaat vaak gepaard met andere aandoeningen

Rondom border line wordt nog heel wat onderzoek gedaan. De medische wereld probeert nog steeds te achterhalen wat er omgaat in het hoofd van de patiënten, kwestie van te achterhalen op welke manier zij denken, ageren en reageren. Dat onderzoek verloopt niet van een leien dakje, want van een duidelijk omlijnde aandoening is zeker geen sprake. Eigenlijk is elke patiënt anders en dat de strijd tegen deze aandoening zo moeilijk.

Een ander probleem is dat border line patiënten vaak hun therapeut niet of nauwelijks vertrouwen, waardoor het bijzonder moeilijk is om een band met hen op te bouwen. Dezelfde houding wordt trouwens ook ingenomen ten opzichte van de meeste andere personen in hun omgeving. Het probleem bij deze aandoening blijft dat een verhouding schommelt tussen verafgoding en verstoting, tussen haat en liefde.

Een border line patiënt beschouwt iemand nu eens als goed, dan weer als slecht. Die stemmingwisselingen kunnen razendsnel gebeuren, op een mum van tijd kan de balans van de ene kant naar de andere overslaan. Voor de buitenwereld zijn die stemmingswisselingen vaak erg moeilijk in te schatten. Maar anderzijds hoeven vrienden en kennissen van mensen die aan deze aandoening lijden de moed niet in de schoenen laten zakken.

Ongeveer de helft van de patiënten met border line kan op termijn genezen, op voorwaarde dat ze in therapie blijven. In de eerste vijf jaar kunnen de destructieve neigingen verdwijnen wanneer de behandeling door een ervaren therapeut gebeuren. Ongeveer 10 jaar therapie kunnen in het beste geval tot volledige genezing leiden.

Border line gaat vaak gepaard met andere aandoeningen, die eveneens gedeeltelijk kunnen genezen. Sommige gevoelens kunnen langer blijven duren dan anderen. Dit geldt onder andere voor woede, leegheid, verlatingsangst, argwaan, het moeilijk dulden van anderen. Deze symptomen moeten stuk voor stuk aangepakt worden.