Onvoldoende water of onvoldoende vezels kunnen constipatie of moeilijke stoelgang veroorzaken

Onvoldoende water of onvoldoende vezels kunnen constipatie of moeilijke stoelgang veroorzaken

Oorzaken van constipatie of moeilijke stoelgang kunnen divers zijn

Mannen of vrouwen die last hebben van constipatie of moeilijke stoelgang vragen zich vaak af hoe en waar ze deze aandoening hebben opgelopen. Ze wordt meestal veroorzaakt door een storing of een onvoldoende functioneren van de darmen. In de meeste gevallen is er dus geen sprake van structurele problemen. Vaak kan met het letten op enkele kleine zaken het geconstipeerd raken worden voorkomen.

De oorzaken van constipatie of moeilijke stoelgang kunnen divers zijn, met in de meeste gevallen weinig om zich zorgen over te maken. Toch is waakzaamheid geboden, want in sommige gevallen kan de stoelgang bemoeilijkt worden door ernstige onderliggende ziekten. Probeer daarom in de mate van het mogelijke te achterhalen waarom u (mogelijk) geconstipeerd bent geraakt.

Onvoldoende water of onvoldoende vezels kunnen op de eerste plaats constipatie of moeilijke stoelgang veroorzaken. Iemand die onvoldoende vocht of onvoldoende vezels inneemt, zal inderdaad vaak moeite hebben om in de darm faecaliën aan te maken. Het gevolg is uiteraard dat de uitwerpselen moeilijk de darm kunnen verlaten. Dat zal in veel gevallen alleen kunnen gebeuren door het gebruik van een hulpmiddel, in welke vorm dan ook.

Syndicatie