Hoe komt het dat ik zo vroeg grijs haar krijg?

Hoe komt het dat ik zo vroeg grijs haar krijg?

Grijs worden is genetisch bepaald, er valt weinig tegen te doen

‘Ik heb eerbied voor jouw grijze haren’, zo luidt de titel van een populaire schlager. Misschien bestaat er wel een vorm van eerbied voor grijze haren, maar niemand komt graag tot de conclusie dat zijn of haar haar aan het vergrijzen is. Het eerste grijze haar dat opduikt, kan zelfs heel wat kopzorgen veroorzaken.

Het beste advies dat kappers geven over grijze haren, is dat er het beste van moet worden gemaakt. Wie echt niet tegen grijze haren kan, moet zijn haar maar laten verven. Sommige mensen – uiteraard vooral mannen- zijn echter van mening dat grijze haren hun een gedistingeerd uiterlijk geeft. Deze categorie mensen zal meestal niets doen en gewoon blijven rondlopen met grijs haar.

Hoe dan ook, in de meeste gevallen zijn grijze haren een duidelijk signaal dat het verouderingsproces zijn werk doet. Dat we ouder worden, valt uiteraard niet te voorkomen. Gedurende heel ons leven gaat het verouderingsproces door, met een geleidelijke aftakeling tot gevolg. Het is echter opvallend dat sommige mensen vroeger dan anderen, vaak zelfs al in het 20’er jaren, vergrijzen.

Hoe komt het dat ik zo vroeg grijs haar krijg?, is dan ook een vraag die vaak aan dokters wordt gesteld. Daarbij moet natuurlijk worden bekeken welke factoren de kleur van het haar bepalen. Dat blijkt het pigment melanine te zijn, dat wordt geproduceerd door melaninecellen in de haarvaatjes.

Grijs worden is genetisch bepaald, er valt weinig tegen te doen. Bij sommige families worden namelijk de melaninecellen al in een vroeg stadium beschadigd, waardoor ze niet langer in staat zijn om melanine te produceren. Zonder melane groeit het nieuw haar zonder pigment, wat meteen de vergrijzing verklaart.

Syndicatie