Welke geneesmiddelen kunnen haaruitval veroorzaken?

Welke geneesmiddelen kunnen haaruitval veroorzaken?

Stopt haaruitval wanneer gebruik van bepaald medicijn wordt stopgezet?

Elders op deze site hebt u kunnen lezen dat er verschillende oorzaken van haaruitval kunnen zijn. Er zijn alles samen wel een 30-tal aandoeningen die er verantwoordelijk voor kunnen zijn dat ons haar uitvalt. Onder andere stress kan een factor zijn die haaruitval veroorzaakt, op voorwaarde dat er van extreme voorwaarden sprake is.

Maar ook het gebruik van sommige geneesmiddelen kan haaruitval veroorzaken. Wie een bepaald medicijn voorgeschreven krijgt, raadpleegt dus steeds best de bijsluiter. Daar staat te lezen of er al dan niet een risico op haaruitval bestaat. Opgelet evenwel, een vermelding op de bijsluiter betekent niet automatisch dat uw haar ook daadwerkelijk moet uitvallen.

Welke geneesmiddelen kunnen haaruitval veroorzaken? Eigenlijk is dat een hele lange reeks, waar we op de eerste plaats aan antidepressiva denken. Maar het lijstje is veel uitgebreider. Ook bloedverdunners, ‘de pil’ (die om zwangerschap te voorkomen), hormonenbehandelaars enzovoort kunnen leiden tot haaruitval.

Een aparte vermelding verdient uiteraard de behandeling van kanker. Het is algemeen bekend dat mensen die chemotherapie krijgen, hun haar dreigen te verliezen. Hetzelfde geldt trouwens voor bestralingen. In het geval van kankerbestrijding is het onderdrukken van de ziekte uiteraard belangrijker dan het neveneffect van haaruitval.

Stopt haaruitval wanneer gebruik van bepaald medicijn wordt stopgezet? In de meeste gevallen wel, zelfs in geval van chemotherapie of bestraling. Het beste advies dat we u kunnen geven, is om tijdelijk een pruik te dragen wanneer de haaruitval extreme vormen heeft aangenomen.

Syndicatie