Het is nooit te vroeg om een dokter te raadplegen in geval van haaruitval

Het is nooit te vroeg om een dokter te raadplegen in geval van haaruitval

Er zijn wel 30 verschillende ziekten die er toe kunnen leiden dat we ons haar verliezen

Het uitgangspunt van de menselijke haardos is een schedel waar 120 tot 150.000 haren op prijken. Meestal bevindt ongeveer 90% van dat haar zich in een groeifase, waarbij er op maandbasis telkens een paar centimeters bijkomen. Die groeifase duurt enkele jaren, waarna er wordt overgegaan naar een rustfase.

Die rustfase duurt vervolgens drie tot vier maanden. Het oud jaar zal daarna uitvallen en worden vervangen door nieuw jaar. Carolyn Jacob, stichter en medical director van het Chicago Cosmetic Surgery and Dermatology, merkt op dat de meeste mensen zich er zelfs niet van bewust zijn dat ze dagelijks zowat 100 haren verliezen.

Het verlies van haren is met ander woorden in de meeste gevallen een natuurlijk proces. We zeggen de ‘meeste gevallen’, want vaak gebeurt het ook dat haaruitval een minder voor de hand liggende reden heeft. Dat is op de eerste plaats het geval wanneer er sprake is van abnormale haaruitval. In dit geval kan het begrip ‘abnormaal’ verschillende betekenissen hebben.

Het is nooit te vroeg om dokter te raadplegen in geval van haaruitval die de normale niveaus lijkt te overstijgen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er abnormaal veel haar meekomt bij het kammen van het haar of dat er veel haren achterblijven na het nemen van een douche of een bad.

Wat zijn de oorzaken van ‘abnormale’ haaruitval? Die oorzaken kunnen zeer divers zijn. Er zijn wel 30 verschillende ziekten die er toe kunnen leiden dat we ons haar verliezen. In sommige gevallen zal die iets kunnen doen om de haaruitval te helpen stoppen, maar in andere gevallen zal u zich bij het onvermijdelijke moeten neerleggen. Ga ook niet blindelings producten gebruiken die haaruitval eventueel zouden kunnen stoppen, doe dit steeds in overleg met de dokter.

Syndicatie