Welke ziekten kunnen haaruitval veroorzaken?

Welke ziekten kunnen haaruitval veroorzaken?

Onder andere auto immuun aandoeningen kunnen ons ons haar doen verliezen

Bij de meeste mensen gebeurt haaruitval in de tweede fase van hun leven. Verlies of vergrijzen van het haar zijn typische ouderdomsverschijnselen, hoewel niet iedereen er door wordt getroffen. Sommige mensen behouden hun haardos zo goed als volledig tot op zeer hoge ouderdom. Dit zijn meestal echter de uitzonderingen die de regel bevestigen.

Haaruitval is meestal een proces van geleidelijkheid, maar af en toe kan het allemaal heel snel gaan. Wie bij het nemen van een bad of een douche – of gewoon bij het wassen van het haar – grote hoeveelheden haar vindt, mag er donder op zeggen dat er ‘iets’ abnormaals aan de hand is.

In veel gevallen is een ziekte verantwoordelijk voor een versnelling van het proces van haaruitval. Welke ziekten kunnen haaruitval veroorzaken?, is dan een volgende logische vraag. In de praktijk blijken dat enkele tientallen aandoeningen te zijn, waarvan sommige echt zeldzaam zijn en anderen dan weer vaker voorkomen.

Onder andere auto immuun aandoeningen kunnen ons ons haar doen verliezen. We denken daarbij onder andere aan alopecia areata, een ziekte die het haar plots op verschillende plekken van het hoofd (en op andere delen van het lichaam) kan doen uitvallen. Lupus is een andere ziekte van het auto immuun stelsel die haaruitval kan veroorzaken.  
 
Er zijn heel wat andere aandoeningen die haaruitval als één van de symptomen kunnen hebben. We vermelden zware infecties, een grote chirurgische ingreep, problemen met de schildklier (die zowel over- als onderactief kan zijn), zware stress, zwangerschap en geboorte enzovoort. Bij opvallende haaruitval is het in ieder geval zaak om een dokter te raadplegen, eventueel kan helpen om een oplossing aan te reiken voor het probleem van haaruitval.

Syndicatie