Kan stress er toe leiden dat we onze haren verliezen?

Kan stress er toe leiden dat we onze haren verliezen?

Ergens ‘grijze haren’ van krijgen, is perfect mogelijk

Het normale proces is dat de haren op ons hoofd verouderen. De groei valt op een bepaald ogenblik stil, waarna ze vervolgens uitvallen. Veel zorgen hoeven we ons daar niet over te maken, want de natuur zorgt er voor dat er weer nieuwe haren bijkomen. Zo behouden we toch een mooie haardos.

Tot dusver het ideale proces, maar deze ideale situatie blijft natuurlijk niet duren. Allerlei externe factoren kunnen dit proces komen verstoren, met als gevolg dat we last krijgen van een groter dan normale haaruitval. Het resultaat is dat onze haardos op sommige plekken dunner wordt, of zelfs helemaal uitvalt. Zo worden we kaal of half kaal, of we dat nu graag willen of niet.

Veel mensen hebben alle moeite van de wereld met het idee dat ze hun haar verliezen, want haar geldt vaak als een symbool van kracht. Denken we in dat verband maar aan de mythologische Samson, die zijn kracht uit zijn haar putte. Volgens sommige medische wetenschappers is haaruitval nu algemener dan vroeger, simpelweg vanwege de stressvolle wereld waar we in leven.

Kan stress er toe leiden dat we onze haren verliezen? Het antwoord op deze vraag, moet ‘ja, maar’ luiden. Amy McMichael, dokter en professor dermatologie aan de Wake Forest Baptist Health in Winston-Salem, N.C, denkt van wel, maar moet eerlijk toegeven dat de wetenschappelijke bewijzen voor deze theorie tot dusver nog niet voorgelegd werden. Er zijn niettemin sterke aanwijzigingen dat dit daadwerkelijk het geval is.

Ergens ‘grijze haren’ van krijgen, is zodoende perfect mogelijk. Iedereen kent wel ergens een voorbeeld van iemand wiens haar op een mum van tijd grijs is geworden, dan wel is uitgevallen. Hoe dit extact in zijn werk gaat, is vooralsnog niet duidelijk. De medische wetenschap is echter volop bezig om dit fenomeen te onderzoeken.

Syndicatie