Vettig haar: wat kan ik doen om het te voorkomen?

Vettig haar: wat kan ik doen om het te voorkomen?

Vettig haar is een gevolg van overactieve talgklieren

Voor veel jongens en meisjes in hun puberteit is het een ware nachtmerrie: hun haar is vettig, in sommige gevallen zelfs zo vettig dat de volksmond zegt ‘dat je er frieten mee kan bakken’. Het zal je maar overkomen regelmatig dergelijke opmerking te slikken te krijgen. Veel minder volstaat al om een minderwaardigheidscomplex te ontwikkelen.

Wat is er aan de hand? Onze hoofhuid bevat een natuurlijke olie die talg wordt genoemd en die rechtstreeks verantwoordelijk kan worden geacht voor het feit dat ons haar vettig jaar. Deze talg wordt geproduceerd door talgklieren die op alle behaarde plaatse van ons lichaam aanwezig zijn.

Uiteraard is de aanwezigheid van talgklieren in het lichaam nuttig en noodzakelijk. Talg beschermt zowel onze huid als ons haar tegen uitdroging. Bovendien heeft deze olieachtige stof ook een beschermende functie, ze beschermt ons tegen bacteriën en schimmels. Wie de talgklieren wenst te zoeken, moet in de buurt van de haarwortels kijken.

Vettig haar is een gevolg van overactieve talgklieren, dat wil dus zeggen van talgklieren die harder werken dan eigenlijk van hen wordt verwacht. Ze produceren een te grote hoeveelheid olie, met als gevolg dat de ganse haardos een vettig uitzicht gaat krijgen. Iedereen die er last van heeft, weet dat het een akelig gevoel is om er mee rond te lopen. Vettig haar is namelijk erg moeilijk te behandelen.

Wat kan ik doen om vettig haar te voorkomen?, is dan een logische vraag. Het beste advies dat we u kunnen geven is om het haar te wassen met een zachte shampoo die speciaal ontwikkeld is om de talgklieren te behandelen. Overigens kan het probleem van vettig haar met de leeftijd verdwijnen, de productie van talg is namelijk afhankelijk van zowel de leeftijd als de hormonenwerking. Na de puberteit kan het probleem van vettig haar soms (maar niet altijd) verdwijnen.

Syndicatie