Stresshormonen kunnen haaruitval of vergrijzing stimuleren

Stresshormonen kunnen haaruitval of vergrijzing stimuleren

Gebeurtenissen die ons uit de slaap houden of de eetlust remmen, kunnen ook de haaruitval of vergrijzing bevorderen

Hoe stresserend is uw leven? In veel gevallen zal de stressfactor afhankelijk zijn van de baan. Sommige banen zijn bijzonder stresseren, dat weten we allemaal. Bovendien is stress een onlosmakelijke factor van het moderne leven geworden. We worden nu eenmaal met meer stress geconfronteerd, daar valt nu eenmaal weinig aan te doen.

Sommige mensen beweren dat ze zoveel stress hebben dat hun haar er van uitvalt of dat ze er grijs haar van krijgen. Klopt die bewering of klopt ze niet? We kunnen zeggen dat er alleszins een grond van waarheid in zit. In 2009 verscheen daaromtrent in het blad Cell een interessant artikel.

Wetenschappers stelden dat haaruitval of vergrijzen het gevolg is van onherstelbare schade aan het DNA in de cellen die het pigment aanmaken dat onze haar kleurt. Wanneer dat pigment in onvoldoende mate wordt aangemaakt, zal ons haar grijs worden. Een vergelijkbaar proces is er verantwoordelijk voor dat ons haar uitvalt. Maar kan stress deze processen inderdaad versnellen?

Stresshormonen kunnen inderdaad haaruitval of vergrijzing stimuleren, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Amy McMichael, dokter en professor dermatologie aan de Wake Forest Baptist Health Hospital in Winston-Salem, N.C., ziet het er naar uit dat lange periodes van stress alleszins een negatieve invloed kunnen hebben.

Gebeurtenissen die ons uit de slaap houden of de eetlust remmen, kunnen ook de haaruitval of vergrijzing bevorderen. Paradi Mirmirani, dermatoloog bij de Permanente Medical Group in Vallejo, Californië, denkt dat er een onderscheid moet worden gemaakt tussen de verschillende vormen van stress. Sommige vormen van stress kunnen inderdaad een negatieve invloed op het haar hebben.

Syndicatie