Verschillende factoren kunnen haaruitval veroorzaken

Verschillende factoren kunnen haaruitval veroorzaken

 Het ene geval van haaruitval is het andere niet

 Amy McMichael, MD, professor dermatologie aan de Wake Forest Baptist Health in Winston-Salem, North-Carolina, geeft aan dat verschillende factoren verantwoordelijk kunnen zijn voor een verslechtering van de kwaliteit van het haar. Dat kunnen op de eerste plaats fysieke factoren zijn, maar ook een fysiologische wijziging in het systeem kan problemen veroorzaken.

 McMichael wijst er op dat het haar van vrouwen wijzigingen kan ondergaan wanneer ze starten of stoppen met het innemen van de contraceptiepil. Aan dit gegeven valt weinig te doen, hooguit kan worden gekeken of andere voorbehoedsmiddelen een volwaardig alternatief kunnen bieden. Zo zou bijvoorbeeld de mogelijkheid van een spiraaltje worden overwogen, of – in het uiterste geval uiteraard – periodieke onthouding.

 Nog een factor die kan spelen is die van het gewichtsverlies. Wie meer dan 10 kilo kwijtspeelt, kan de gevolgen van dat gewichtsverlies aan zijn haardos merken. Maar hier wegen de voordelen van gewichtsverlies duidelijk niet op tegen de nadelen er van. Overgewicht is kort en goed slecht voor de gezondheid.

 Verschillende factoren kunnen uiteindelijk haaruitval veroorzaken, waarbij Amy McMichael op de eerste plaats denkt aan factoren die het fysiologisch evenwicht van ons systeem uit balans brengen. Zo kan bijvoorbeeld een dieet met weinig calorieën er uiteindelijk toe leiden dat het haar uitvalt, waarbij we uiteraard opnieuw bij bovenstaand punt belanden.

 Het ene geval van haaruitval is het andere niet. Iemand wie zwaar ziek is geweest, kan eveneens aan haaruitval gaan leiden. Daarnaast kunnen verse moeders hun haar zien uitvallen, dit vanwege het feit dat het oestrogeengehalte terugvalt na de geboorte van hun kind. Andere factoren die leiden tot haaruitval kunnen zware koorts of een belangrijke chirurgische ingreep zijn.

Syndicatie