Soms is therapie noodzakelijk om oorzaak haaruitval te achterhalen

Soms is therapie noodzakelijk om oorzaak haaruitval te achterhalen

Stressvolle belevenis kan haaruitval veroorzaken

Diep in ons binnenste zijn we eigenlijk allemaal ijdeltuiten. Iedereen wil er graag op zijn paasbest uitzien, inclusief een mooie haardos. Haaruitval wordt in veel gevallen dan ook als dramatisch ervaren, het lijdt er toe dat we het perfect beeld dat we van ons eigen uiterlijk hebben opgebouwd bruuks wordt verstoord.  

Paradi Mirmirani, dermatoloog bij de Permanente Medical Group in Vallejo, Californië, stelt in de praktijk vast dat vaak medische oorzaken aan de basis van haaruitval liggen. Sommige patiënten werden grotendeels kaal na een zware griep, die met hoge koorts gepaard ging. Er is hier sprake van individuele factoren, want in sommige gevallen geeft koorts dan weer geen aanleiding tot verlies van haar.

Volgens Mirmirani zijn er nog andere ingrijpende factoren die haaruitval kunnen veroorzaken. Het ondergaan van een zware operatie gaat met heel wat stress gepaard, waardoor sommige mensen veel haar kunnen verliezen. Hetzelfde geldt voor infecties, die door sommigen eveneens als zware stress worden ervaren. Maar de aanleiding voor het verlies van het haar ligt niet altijd even duidelijk voor de hand.

Soms is therapie noodzakelijk om oorzaak haaruitval te achterhalen, want een stressvol moment van maanden voordien kan met enige vertraging effect hebben. De therapeut zal met andere woorden moeten uitzoeken wat er drie tot zes maanden voordien is gebeurd en aanleiding tot het verlies van het haar kan hebben gegeven.

Een stressvolle belevenis kan dus haaruitval veroorzaken, maar vanzelfsprekend zijn er ook nog andere oorzaken aan te wijzen. Zo kunnen bepaalde geneesmiddelen als neveneffect het verlies van haar veroorzaken. Dat geldt onder andere voor medicijnen die de bloeddruk verlagen, die de werking van de schildklier regelen enzovoort. Ook een gebrek aan vitamine D of een te veel aan vitamine A kan aan de basis van haarverlies liggen.  

Syndicatie