Roken en vitaminegebrek kunnen haren vroegtijdig doen vergrijzen

Roken en vitaminegebrek kunnen haren vroegtijdig doen vergrijzen

Waterstofperoxide in haarvaatjes kan grijs worden bevorderen

Er zijn verschillende redenen waarom ons haar grijs worden naarmate we ouder worden. In de meeste gevallen wordt daar weinig aandacht aanbesteed, naar de oorzaken van het grijs worden wordt niet gekeken. De meeste mensen kiezen kort en goed voor het verven van hun haar, kwestie van zo hun grijze haren te verbergen.

Maar al te vaak wordt vergeten dat wie zijn haar ziet vergrijzen, nog van geluk mag spreken. Veel mensen zien al op relatief jonge leeftijd hun haar uitvallen, met (gedeeltelijke) kaalheid tot gevolg. De verkopers van pruiken en toepetten kunnen er alleen maar wel bij varen.

Maar waarom worden we nu eigenlijk grijs? Het heeft te maken met de schade die gedurende jaren aan de haarvaatjes die melanine voorbrengen werd aangericht. Het is precies die melanine die ons haar kleur geeft. Er is met andere woorden sprake van een voortschrijdend proces, het is dus niet zo dat er sprake is van een plotse omslag.

In de meeste gevallen is het hebben van grijs haar genetisch bepaald. Iemand wiens ouders grijs haar hadden, loopt zelf ook meer kans om grijs te worden. Daarnaast zijn er echter wel nog een aantal factoren die het proces van het grijs worden kunnen bespoedigen.

Roken en vitaminegebrek kunnen bijvoorbeeld de haren vroegtijdig doen vergrijzen. Met name rokers zijn bij deze gewaarschuwd. Ook waterstofperoxide in de haarvaatjes kan grijs worden bevorderen, want deze stof verstoort de productie van melanine in de haarvatjes. Het contacteren van een dokter kan meer duidelijkheid geven over de reden van het grijs worden, maar garanderen dat het proces ook daadwerkelijk wordt gestopt, kunnen we (helaas) niet.

Syndicatie