Haargroei bij kalende mannen te zwak om hoofdhuid nog te doorbreken

Haargroei bij kalende mannen te zwak om hoofdhuid nog te doorbreken

Stamcellen werken nog altijd bij kalende mannen

Over het haar bestaan nog heel wat misverstanden, ook wat de groei van het haar betreft. Gemiddeld bedraagt die groei 1,20 tot 1,30 centimer per jaar, zeker in iemands jeugdjaren. Uitschieters richting 1,50 centimeter per jaar zijn zelfs mogelijk. In het beste geval kan haar dus op jaarbasis met 15 centimeter groeien.

Wanneer we oud worden gaat alles wat moeizamer en de haargroei vormt daar geen uitzondering op. In de tweede helft van ons leven gaat de haargroei vertragen, bij oudere mensen zal er nog sprake zijn van een groei met 25 tot 50 centimeter per jaar. Naarmate we verouderen, zullen we dus minder naar de kapper moeten gaan vanwege te lang haar.

Hoe valt dan te verklaren dat bij sommige mensen al op zeer jeugdige leeftijd verschijnselen van kaalheid opduiken? De verklaring ligt niet voor de hand, maar mogelijk spelen genetische kenmerken hier een rol. Sommige mensen hebben nu eenmaal aanleg om vroegtijdig kaal te worden, terwijl anderen gedurende heel hun leven een min of meer weelderige haardos kunnen blijven behouden.

Het probleem is eigenlijk heel eenvoudig: de haargroei bij kalende mannen is te zwak om hoofdhuid nog te doorbreken. Concreet wil dit zeggen dat het haar nog wel groeit, maar dat het groeitempo onvoldoende wordt om het haar nog de kracht te geven om door te breken. Of met andere woorden:  het nieuwe haar wordt te klein of te dun om nog zo’n doorbraak te forceren. Op bepaalde plekken zal de man in kwestie (bij vrouwen duikt het fenomeen) minder vaak op zodoende kaal worden.

Om alle misverstanden te vermijden: de stamcellen werken nog altijd bij kalende mannen, zodat in principe het haar kan blijven groeien. De medische wetenschap zal zich hierop focussen om kaalheid te bestrijden. Wanneer de stamcellen gestimuleerd kunnen worden om sterkere en dikkere haren te produceren, is het probleem van de kale schedel mogelijk geheel of gedeeltelijk opgelost.

Syndicatie