Plotse haaruitval wordt vaak te laat vastgesteld

Plotse haaruitval wordt vaak te laat vastgesteld

Nieuwe haargroei kan oud haar wegduwen en doen uitvallen

Met haaruitval is het altijd niet makkelijk. Alleen al het aangeven van de reden waarom haaruitval optreedt, is een speurtocht op zich. Dat iemand zijn haar verliest, kan het gevolg zijn van tientallen verschillende ziekten. Het is daarom specialistenwerk om aan te duiden wat er precies aan de hand is.

Raadpleeg daarom bij voorkeur uw dokter, zeker wanneer het om plotse en massale haaruitval gaat. Eigenlijk verliest iedereen voortdurend haar, zoals we opmerken na het nemen van een bad of een douche. Dat verloren haar wordt echter gecompenseerd door nieuw haar. Het evenwicht tussen oud en nieuw kan echter worden verstoord, waardoor er per saldo te veel haar verloren gaat. Met kaalheid tot gevolg.

Normale haaruitval lijkt meestal niet tot kale plekken, maar dat is wel het geval met plotse massale uitval. Iedereen heeft waarschijnlijk al meegemaakt dat bij het kammen groter dan normale hoeveelheden haren meekomen. In dat geval is er iets fout en moet er dringend ingegrepen worden.

Plotse haaruitval wordt vaak te laat vastgesteld, op dat moment is het proces meestal al enkele maanden aan de gang. Op dat moment is het proces mogelijk al tot stilstand gekomen en groeit er echter opnieuw haar. Het oude haar moet echter nog altijd uitvallen en dat veroorzaakt uiteraard lichte paniekaanvallen.  

De nieuwe haargroei kan oud haar wegduwen en doen uitvallen, zodat er per saldo kale plekken ontstaan. Dat heeft te maken dat de 120 tot 150.000 haarvaatjes elk onafhankelijk van elkaar werken en elk een eigen groeicyclus volgen. Dat betekent dat sommige haarvaatjes kunnen groeien, terwijl anderen uitvallen. Wanneer laatstgenoemd proces de bovenhand krijgt, zal dit per saldo tot (gedeeltelijke) kaalheid leiden.

Syndicatie