Panikeer niet te snel wanneer grote plukken haar uitvallen

Panikeer niet te snel wanneer grote plukken haar uitvallen

Een waakzaam oogje moet niettemin in het zeil worden gehouden

Veel mensen komen plots tot de conclusie dat ze na een bad of een douche veel meer haar hebben verloren dan ze traditioneel gewend waren. Na elke wasbeurt vindt u wel een paar haren in bad of douchecel, maar in sommige gevallen kan de massale aanwezigheid van haar daadwerkelijk opvallen. In dat geval ontstaat snel paniek, zonder dat dit eigenlijk echt nodig is. Mogelijk is het ergste op dat moment al achter de rug.

Haarverlies is eigenlijk de normaalste zaak van de wereld, eigenlijk verliezen we allemaal permanent een deel van onze haardos. Bij deze normale cyclus verniewt het haar zich, er zullen in de meeste gevallen geen kale plekken op de schedel ontstaan. Die kale plekken als gevolg van haaruitval duiken meestal op als gevolg van ouderdomsverschijnselen.

In sommige gevallen – bijvoorbeeld na een periode van grote stress – kan een andere vorm van haaruitval opduiken. In dat geval zal het haar over de ganse oppervlakte van de schedel als gevolg van uitval verdunnen, zonder dat er evenwel kale plekken gaan opduiken. De 120.000 tot 150.000 haarfolikels op iedere schedel leven elk een onafhankelijk leven en hebben elk hun eigen groeicyclus. Sommige folikels groeien, terwijl andere daarentegen uitvallen.

Panikeer niet te snel wanneer grote plukken haar uitvallen, want mogelijk is het ergste al achter de rug. Haaruitval over het grootste deel van de schedel als gevolg van een traumatische ervaring begint plots, maar zal eveneens ook plots ten einde zijn. Op het moment dat u naar de dokter snelt wegens de aanwezigheid van grote hoeveelheden haar in bad of douchecel, is de cyclus mogelijk al omgekeerd. 

Een waakzaam oogje moet niettemin in het zeil worden gehouden, want haaruitval kan verschillende oorzaken hebben. Elk geval moet zodoende apart worden bekeken. Het raadplegen van een dokter is misschien geen overbodige luxe, maar hou er rekening mee dat uw haardos vaak toch taaier is dan uzelf denkt.

Syndicatie