Overmatig koffiegebruik is slecht voor de bloeddruk

Overmatig koffiegebruik is slecht voor de bloeddruk

Cafeïne stimuleert het hart

We leven in stressvolle tijden, met drukke agenda’s, strakke deadlines en een lat die steeds hoger wordt gelegd. Om mee te kunnen in de rat race, kan een opkikkertje af en toe geen kwaad. Voor veel mensen kan dat opkikkertje opduiken in de vorm van x aantal koppen koffie. Zeker mannen en vrouwen met een verantwoordelijke functie lopen een grote kans om verslaafd te raken aan koffie.

Wie meer dan 8 uur per dag werkt, zal dat waarschijnlijk onmogelijk klaarspelen zonder koffie. Een kop koffie helpt ons namelijk niet alleen wakker te blijven, maar geeft tevens een extra impuls. Volgens de wetenschap kan er vanaf 500 tot 600 milligram cafeïne per dag van schade aan het lichaam gesproken worden. Die hoeveelheid stemt overeen met ongeveer 5 koppen koffie. De bekenste gevolgen zijn rusteloosheid, spanningen in de spieren enzovoort. Maar er zijn ook minder bekende gevolgen die we in deze mini-serie even uiteenzetten.

Overmatig koffiegebruik is slecht voor de bloeddruk, zo kunnen we afleiden uit een studie die werd uitgevoerd aan het Carnegie Mellon instituut. Cafeïne stimuleert namelijk het hart en kan zo de bloeddruk naar omhoog drijven. Dat kan vervelende neveneffecten tot gevolg hebben, waarbij we onder andere denken aan een moeilijkere ademhaling. Het onderzoek gebeurde echter bij een relatief beperkte groep proefpersonen.

Uiteraard mag de invloed van de consumptie van koffie op het hart niet overschat worden, een ‘normale koffiedrinker zal op geen enkel moment hartproblemen krijgen. Maar zoals steeds het geval is, zal ook in het geval van koffie overdaad schaden. Overigens wordt er op meerdere plaatsen in de wereld nog steeds onderzoek uitgevoerd over de effecten van koffiedrinken, het laatste woord is daaromtrent nog niet gevallen.

Syndicatie