Mag ik geloven in acupunctuur als pijnbestrijder of is een behandeling met naalden waardeloos?

Mag ik geloven in acupunctuur als pijnbestrijder of is een behandeling met naalden waardeloos?

Kan het werken met naalden in de acupunctuur meer dan alleen maar pijnen verlichten?

Over acupunctuur is in de afgelopen jaren veel te doen geweest. De discussie over zin of onzin van deze oude Chinese behandelingsmethode is recent weer sterk opgelaaid. Eigenlijk is er sprake van twee kampen: de believers en de non-believers. Bij welk kamp mag u zichzelf rekenen? Dat hangt af van uw ingesteldheid en de manier waarop u tegen acupunctuur aankijkt.

Mag ik geloven in acupunctuur of niet? Donald B. Levy, MD, medisch directeur van het  Brigham and Women’s Hospital’s Osher Clinical Center for Complementary and Integrative Medical Therapies in het Amerikaanse Chestnut Hill, behoort tot het kamp van de believers. Volgens dokter Levy maakt het niet uit op welke manier acupunctuur werkt, volgens hem staat het vast dat het werkt. Hij gelooft daarbij op de eerste plaats in acupunctuur als pijnverlichtende ingreep.

Kan het werken met naalden in de acupunctuur meer dan alleen maar pijnen verlichten? Het antwoord op deze vraag moeten we u helaas schuldig blijven. De voorstanders van acupunctuur zullen zeggen van wel, de tegenstanders van niet. Voorlopig zijn we er nog niet uit wie het gelijk aan zijn kant heeft.

Syndicatie