Wat veroorzaakt rugpijn?

Wat veroorzaakt rugpijn?

Verschillende soorten hernia kunnen rugpijn veroorzaken, maar ook andere oorzaken zijn mogelijk

De meeste mensen denken in het geval van pijn in de rug aan een hernia. Een hernia in de rug heeft te maken met de tussenwervelschijf, die een uitstulping gaat vormen die de zenuwen afknelt. De rugpijn als gevolg van een hernia kan intens zijn. In geval van een hernia wordt er vaak ook foutief van een breuk gesproken. Van een eigenlijke breuk is echter geen sprake, beter is daarom om te spreken van een uitstulping. Overigens zijn er een 10-tal verschillende vormen van hernia’s, naargelang van de plaats in het lichaam waar de scheuring optreedt. Elke vorm van hernia zal een andere behandeling vereisen. In de rug gaat het dus om een knelling van de tussenwervelschijf, knelling die echter ook verschillende vormen kan aannemen. Zeg dus nooit zomaar ‘hernia’ tegen een hernia.

Pijn vormt steeds de uiting van een medische conditie, het betekent dat er ergens in uw lichaam iets mis is. In medische termen wordt in verband met pijn in de rug vaak van mechanische problemen gespreken. Een mechanisch probleem doet zich voor wanneer er iets mis is met manier waarop de ruggegraat zich beweegt. De meest voorkomende mechanische oorzaak van pijn in de rug is waarschijnlijk de degeneratie van de tussenwervelschijf, wat simpelweg betekent dat de schijfjes tussen de ruggewervels als gevolg van de ouderdom sluiten. Door kwaliteitsvermindering bieden ze minder bescherming, met als gevolg dat de wervels elkaar kunnen raken. Dit effect veroorzaakt de alom gevreesde pijn in de rug. Die kan echter nog andere ‘mechanische’ oorzaken hebben, zoals krampen, spanning in de spieren of gebroken tussenwervels.

Zo zijn we aanbeland bij een tweede oorzaak van pijn in de rug, namelijk kwetsuren. Verwondingen aan de ruggegraat kunnen – evenals breuken trouwens – aanleiding geven tot zowel korte periodes van pijn in de rug als chronische pijn in de rug. Een speciale rol is daarbij weggelegd voor osteoporose, een kwaal die kan omschreven worden als een algemene verzwakking van het beenderstelsel. Osteoporose komt vaak voor bij vrouwen na de menopauze, die hun beenderen dunner en poreuzer zien worden. Pijnlijke breuken treden dan ook frequenter op.

Maar ook externe factoren – die dus buiten het lichaam dienen te worden gezocht – kunnen aan de basis van pijn in de rug liggen. Ongevallen of ongelukkige valpartijen kunnen het begin vormen van een lange geschiedenis van rugproblemen en rugpijn.

Vanzelfsprekend kunnen ook andere ziektebeelden als osteoporose aanleiding geven tot pijn in de rug. We denken bijvoorbeeld aan scoliose, wat neerkomt op een verdraaiing van de ruggegraat. Daarnaast mogen we uiteraard de verschillende vormen van artritis niet over het hoofd zien, evenals nierstenen, infecties, tumors (hoewel zeldzaam) enzovoort. Ook een niet-officieel erkende ziekte als fibromyalgie kan gepaard gaan met pijn in de rug.  De oorzaken van pijn in de rug zijn meestal fysisch, maar emotionele stress kan bepalend zijn voor de ernst van de pijn en voor de duur er van.
 

Syndicatie