Acupunctuur succesvol in strijd tegen chronische pijn in de rug

Acupunctuur succesvol in strijd tegen chronische pijn in de rug

Studie wijst uit dat met acupunctuur rugpijn vaak beter bestreden kan worden dan met medicatie, opereren of kinesitherapie

Is acupunctuur succesvol in strijd tegen chronische pijn in de rug? Het antwoord op deze vraag werd tot voor kort eerder gefluisterd, want eigenlijk durfde niemand met 100% zekerheid een positief antwoord formuleren. Een nieuwe studie wijst echter uit dat met acupunctuur rugpijn vaak beter bestreden kan worden dan met medicatie, opereren of kinesitherapie.

De studie toont zwart op wit aan dat de oude techniek van de acupunctuur vaak betere resultaten worden geboekt in de strijd tegen rugpijn dan met traditionele technieken. Ze gebeurde onder leiding van Dan Cherkin, dokter en onderzoeker ana het Group Health Center for Health Studies in Seattle en werd gepubliceerd in de Archives of Internal Medicine.

Eerder verrassend kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat drie verschillende vormen van acupunctuur meer soelaas boden aan patiënten met rugpijn dan medicatie, opereren of andere vormen van therapie. Zelfs in de ‘sham’ techniek, een vorm van acupunctuur waarbij gebruik wordt gemaakt van tandestokers en waarbij de huid niet wordt doorboord, bleek beter te werken dan de traditionele aanpak van het probleem.

Cherkin kwam tot de conclusie dat een behandeling op basis van acupunctuur duidelijk een positief effect had op mensen met chronische pijn in de rug. In de praktijk bleek het zelfs weinig uit te maken of de huid daadwerkelijk werd doorboord dan wel of de huid alleen maar oppervlakkig werd beroerd. Volgens Cherkin werpt de uitslag van zijn onderzoek een heel nieuw licht op de werking van acupunctuur.

Cherkin en zijn collega’s behandelden 638 mannen en vrouwen met chronische rugpijn en die nog nooit met acupunctuur werden behandeld.  Ze werden op vier verschillende manieren met of zonder acupunctuur behandeld: individuele acupunctuur (de patiënten ontvingen een acupunctuur behandeling op voorschrift), gestandaardiseerde acupunctuur (de patiënten ontvingen een acupunctuur behandeling die door experts wordt voorgeschreven voor het behandelen van pijn in de rug), gesimuleerde acupunctuur (de patiënten ontvingen een behandeling die acupunctuur nabootst maar waarbij gebruik werd gemaakt van tandenstokers in plaats van naalden, de huid werd niet doorboord) en tenslotte de trationele manier waarop acupunctuur wordt behandeld (medicatie plus therapie).

De acupunctuur behandelingen werden in een eerste fase twee keer per week gegeven en dit gedurende drie weken. In een volgende fase werd de behandeling eenmaal per week gegeven gedurende vier weken. De onderzoekers brachten verslag over problemen gerelateerd aan rugpijn en dat gebeurde over een periode van acht weken, een half jaar en een jaar na afloop van de behandeling. De patiënten werden zelf niet op de hoogte gesteld van de verschillen in behandeling.

Bleek dat individuele acupunctuur geen duidelijke voordelen bood boven gestandardiseerde acupunctuur. Ook de gesimuleerde acupunctuur had hetzelfde effect. Alle drie de acupunctuur behandelingen scoorden beter dan de traditionele manieren van aanpak.

Syndicatie