Wees voorzichtig met de dosering van pijnstillers

Wees voorzichtig met de dosering van pijnstillers

Helpen twee pijnstillers beter dan één?

Kristen A. Binaso, woordvoerster van de American Pharmacists Association, heeft veel ervaring met het gebruik van pijnstillers. Haar ervaring leert haar dat er vaak zeer onvoorzichtig wordt omgesprongen met deze veelgebruikte geneesmiddelen. In veel gevallen wordt er geen rekening gehouden met de voorgeschreven dosering of, met in geval van pijnstillers die over-the-counter (zonder voorschrift) verkrijgbaar zijn, met wat wat er op de bijsluiter te lezen staat.

Helpen twee pijnstillers beter dan één? Binaso geeft op deze vraag een negatief antwoord. Het scenario is volgens haar ongeveer het volgende: iemand heeft veel pijn, verliest zijn geduld, neemt een pijnstiller die niet meteen werkt en neemt al snel een tweede pijnstiller.

Wees dus voorzichtig met de dosering van pijnstillers, zo concludeert Binaso. Dokters schrijven medicijnen voor in de dosering die volgens hen de beste, de meest efficiënte en die met de minste risico is. Door de dosis te verdubbelen of te verdriedubbelen zal de werking van het medicijn niet verbeteren, wel integendeel. Bij sommige pijnstillers is er zelfs een negatief effect wanneer er te veel pijnstillers worden genomen. Vraag uw dokter ook altijd hoeveel pillen u maximaal mag nemen, kwestie van een overdosis te vermijden.

Syndicatie