Pijn op oudere leeftijd: oorzaken kunnen zeer verscheiden zijn

Pijn op oudere leeftijd: oorzaken kunnen zeer verscheiden zijn

Ouder worden gaat gepaard met allerlei kwaaltjes

Het probleem is genoegzaam bekend: naarmate we ouder worden, duiken allerlei kwaaltjes op. De knieën gaan bijvoorbeeld pijn doen, of de spieren willen niet helemaal meer mee. Het is niet abnormaal dat de ledematen verspreiden naarmate we ouder worden, maar het opduiken van pijn geeft toch aan dat er ergens iets fout zit.

Niemand is hetzelfde en iedereen wordt dus op een andere manier oud. Daarom is het moeilijk om te voorspellen op welke manier iemand zich gaat voelen wanneer hij of zij ouder wordt. Er zijn toch een paar gouden regels waarmee rekening moet worden gehouden wanneer men op oudere leeftijd bepaalde pijnen begint te voelen. Op de eerste plaats is het belangrijk om pijn niet te ontkennen. Het loochenen van ouderdomspijn is volgens Michel Dubois, MD, directeur research & opvoeding en professor klinische anesthesiologie aan de NYU School of Medicine, geen goede zaak.

Acute pijn, pijn die snel opduikt, moet zo snel mogelijk worden behandeld. Gebeurt dat niet, dan bestaat dat de kans dat het een chronische pijn gaat worden. Mogelijk is de pijn namelijk afkomstig van een bron van chronische pijn. Onder chronische pijn verstaan we pijn die minstens drie maanden duurt. Daarom is het belangrijk om niet te aarzelen en om zo snel mogelijk een dokter te raadplegen wanneer er ergens pijn opduikt.

Er zijn nog een aantal andere dingen waar mee rekening moet worden gehouden. Op de eerste plaats is het belangrijk om het gehalte aan vitamine D te checken. Sam Moon, professor aan de Duke University Medical Center, wijst er op dat vitamine D belangrijk is om microfacturen te helpen voorkomen die kunnen verband houden met het opduiken van osteoporosis.

Het vermijden van zwaarlijvigheid is ook een voorzorgsmaatregel die moet worden genomen. Extra kilo's zorgen voor extra belasting van het lichaam, waardoor de kansen op chronische spierpijn of pijn in het onderste gedeelte van de rug toenemen. Overigens kan obesitas of zwaarlijvigheid ook heel wat andere aandoeningen veroorzaken.

Genoeg slaap is een andere mogelijke oorzaak van het opduiken van pijn, in die zin dat het de spieren kan vermoeid maken. Te weinig slapen kan bovendien het pijngevoelen versterken. Daarnaast kan slapeloosheid ook een depressie in de hand werken. Die depressie wordt vaak niet als dusdanig herkend, of bijvoorbeeld gecatalogiseerd als fibromyalgie. Een depressie maakt het verder moeilijk om met pijn om te gaan. Vergeet niet om de dokter te vertellen hoe je je emotioneel voelt als gevolg van het gevoel van chronische pijn.

Syndicatie