Massage kan in bepaalde gevallen pijnen helpen verlichten

Massage kan in bepaalde gevallen pijnen helpen verlichten

Kan massage ook een oplossing bieden voor iemand die aan rugpijn lijdt?

Daniel C. Cherkin, onderzoeker aan het  Group Health Research Institute in Seattle, heeft veel onderzoek gewijd aan het bestrijden van pijn via alternatieve methoden. Hij is van mening dat beroep doen op pijnstillers zo lang mogelijk moet worden uitgesteld. Pas wanneer andere behandelingsmethoden niets opleveren, mag er naar medicijnen worden gegrepen.

Massage kan in bepaalde gevallen pijnen helpen verlichten, zo luid de vaste overtuiging van dokter Cherkin. Op de eerste plaats voelt het goed om een massage te krijgen en dat positief gevoel alleen al scheelt een slok op de borrel. Bovendien heeft Cherkin proefondervindelijk kunnen vaststellen dat massage wel degelijk pijnen kan verlichten, op voorwaarde dat ze door een ervaren iemand worden gegeven.

Kan massage ook een oplossing bieden voor iemand die aan rugpijn lijdt? Volgens Cherkin zeker en vast. Massage doet de spierspanningen afnemen die vaak met rugpijn gepaard gaan. Hij heeft een aantal studies rond het onderwerp verricht die allen een positief resultaat aanwijzen. Zijn belangrijkste conclusie is dat een massage gedurende 10 weken zelfs pijnen die al lang aanwezig waren, kunnen doen afnemen.

Syndicatie