Mag ik pijnstillers combineren met andere geneesmiddelen?

Mag ik pijnstillers combineren met andere geneesmiddelen?

Geef uw dokter veiligheidshalve een lijstje met de medicijnen die u buiten pijnstillers nog neemt

Kristen A. Binaso, woordvoerdster van de American Pharmacists Association, stuurt regelmatig een waarschuwing de wereld in met betrekking tot het gecombineerd gebruik van pijnstillers en andere medicijnen. Pijnstillers zijn eigenlijk geen geneesmiddelen als alle andere, er is interactie mogelijk met andere geneesmiddelen die worden ingenomen.

Mag ik pijnstillers combineren met andere geneesmiddelen?, dat is dus de vraag waar alles om draait. Binaso zou daar zeer voorzichtig mee zijn, ook wat betreft kruiden en voedingssupplementen die u eventueel inneemt. Het is vaak moeilijk op voorhand te voorspellen welke geneesmiddelen gaan interageren met pijnstillers en welke niet.

Geef uw dokter veiligheidshalve een lijstje met de medicijnen die u buiten pijnstillers nog inneemt. Soms zit de interactie in een klein en onverwacht hoekje: aspirine kan bijvoorbeeld de werking van sommige pijnstillers beïnvloeden, waardoor de kansen op ongewenste neveneffecten toenemen. Andere geneesmiddelen kunnen dan weer reageren op antidepressiva. In geval van over-the-counter geneesmiddelen is het verstandig om een lijstje met de ingenomen geneesmiddelen aan de apotheker te overhandigen.

Syndicatie