Hoe rugpijn voorkomen?

Hoe rugpijn voorkomen?

Het aannemen van de juiste houding kan preventief werken ter voorkoming van pijn in de rug

De oorzaken van rugpijn kunnen divers zijn, evenals de symptomen die met deze rugpijn gepaard gaan. De pijn geeft aan dat er ergens ‘iets’ fout is gelopen. Wat, dat zal medisch onderzoek moeten uitwijzen. Vaak valt aan de oorzaak van rugpijn niet veel te doen, maar in andere gevallen is dat echter wel het geval. Het aannemen van de juiste houding kan preventief werken ter voorkoming van pijn in de rug, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. 

Dat is vooral belangrijk ter voorkoming van pijn in het onderste gedeelte van de rug. Die blijkt dikwijls een rechtstreeks gevolg te zijn van jarenlang een slechte houding – zowel bij het zitten als bij het staan - aan te nemen, waardoor er druk op de ruggegraat ontstaat. Die druk kan heviger en heviger worden, om tenslotte in pijn te eindigen.

Hoe weet ik of ik een juiste houding aanneem? Dat wordt gecheckt door tegen een muur te gaan staan. Plaats de rug de muur en kijk welke lichaamsdelen de muur aanraken. U hebt de juiste houding wanneer hielen, achterste, schouders en achterkant van het hoofd de muur raken. Er moet voldoende ruimte zijn om met de hand achter de rug te bewegen. Is dat niet het geval, dan is er iets fouts met uw rug. Stap vervolgens en neem een normale houding aan. Wanneer uw houding verandert, is het aangewezen om onmiddellijk bij te sturen. 

Een juiste houding veronderstelt ook dat u op de werkvloer de juiste schoenen draagt. Wie lang moet rechtstaan, doet er goed aan om schoenen met vlakke zolen te dragen. Het kan geen kwaad om af en toe van houding te veranderen door één van de voeten op een verhoogje te plaatsen.

De zittende houding is vanzelfsprekend even belangrijk en dat niet alleen voor de rug. Voor wie veel zit, is de zithouding zelfs nog belangrijker dan de staanhouding. Een goede stoel ondersteunt de heupen op een comfortabele manier, maar raakt niet aan de achterkant van de knieën. De achterkant van de stoel moet een hoek van ongeveer 10 graden vormen. Voor de rug is het vooral belangrijk dat deze zich comfortabel voelt in de stoel. Aarzel niet om een kussen te gebruiken om de houding bij te sturen wanneer dat noodzakelijk zou zijn.

De voeten moeten vlak op de grond staan, ofwel rusten op een steunvlak. Een juiste houding van de voeten is ook belangrijk ter voorkoming van andere aandoeningen zoals RSI (muishand). Uiteraard is ook de houding van de arm belangrijk. Zowel ter voorkoming van rugpijn als van RSI is het belangrijk dat het voorste deel van de arm op het kantoorblad rust. Daarnaast moeten de ellebogen een bijna rechte hoek vormen. Deze houding is optimaal voor de rug.

Vanzelfsprekend is het belangrijk dat u erg voorzichtig moet zijn bij het tillen van zware voorwerpen. Laat uw benen het zware werk van het oplichten verrichten, niet de rug. Stop onmiddellijk met tillen wanneer u voelt dat het voorwerp in kwestie te zwaar is om op te tillen.

Rugversterkende oefeningen kunnen rugpijn helpen voorkomen, evenals yoga en tai chi. Dit soort oefeningen kan uw rug helpen versterken, uw balans in evenwicht brengen en u meer flexibiel maken.

Syndicatie